Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Ny publikation av Vintersjöfart – och isbrytarna ligger redo

Nyhet 2021-12-03
Tre isbrytare på rad i en hamn.
Frej, Atle och Ymer är tre av Sveriges fem isbrytare. Foto: Agne Hörnestig

Nu finns Sjöfartsverkets publikation Vintersjöfart i en uppdaterad version. Dessutom gör sig verkets isbrytare redo för den kommande vintern.

Den första isen i de norra delarna av landet kom redan i slutet av oktober. Och de två senaste veckorna har temperaturen i samtliga svenska farvatten sjunkit. På flera håll längs kusterna bildas sakta is och i Mälaren växer isen sakta i de västra delarna.

- Lördag den 4 december införs årets första restriktioner för att erhålla isbrytarassistans på hamnarna i Bottenviken, säger Amund Lindberg, driftledare på Sjöfartsverkets isbrytarledning.

Från och med den 6 december införs även isklassrestriktioner för västra delen av Mälaren.

- Vi följer upp prognoser och issituationen dagligen i hela landet och kommer stegvis höja restriktionerna i takt med isens framväxt, säger Amund Lindberg.

I Luleå ligger Sjöfartsverkets isbrytare Atle, Frej och Ymer, medan Ale för tillfället är i Norra Kvarken för att ta upp de stora bojarna i farleden innan isen kommer för säsongen. I Helsingborg finns Oden som snart ger sig upp till Bottenviken. Sedan är alla fem isbrytare på plats och redo att assistera fartyg för att säkerställa handelsjöfarten under kommande vinter.

Redan nu är Ymer och Ale i beredskap och kan med några timmars förvarning börja assistera handelssjöfarten.

Inför den stundande isbrytarsäsongen publicerar Sjöfartsverket publikationen Vintersjöfart 2021-2022. I den finns de riktlinjer som gäller för att få isbrytningsassistans och genomföra en säker och effektiv vintersjöfart.

Publikationen innehåller information om isklasser, kontaktuppgifter till isombud med mera. Publikationen och kontaktuppgifter till isbrytarledningen och aviserade restriktioner finns på länkarna nedan.