Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Nytt nummer av Sjörapporten - tema Mälardalen

Nyhet 2020-10-09
Fartyg i hamn
Foto: Stockholms hamnar

Mälardalens outnyttjade transportväg – sjön – är centrum för detta nummers tema. Sjöfartsutbildningarna med ökade antal ansökningar, covid19 och dess utmaningar och Efficient Flow-appen är andra saker vi lyfter i senaste Sjörapporten.

Mälardalens outnyttjade transportväg – sjön – är centrum för detta nummers tema. Sjöfartsutbildningarna med ökade antal ansökningar, covid19 och dess utmaningar och Efficient Flow-appen är andra saker vi lyfter i senaste Sjörapporten. 

- Tänkt dig Mälaren som ett flodsystem med nästan fem miljoner invånare som kan få sina varor huvudsakligen via sjön. Vilken slumrande potential sjöfarten är.

Det säger Carola Alzén, VD för Mälarhamnar, i senaste Sjörapporten där vi dyker ner i Mälardalens möjligheter och pågående satsningar som ska bidra till att öka mängden godstrafik på sjön.

Johan Wahlström och Mats Jäderland på Sjöfartsverkets Infrastrukturavdelning har skrivit en delrapport om överflytten av gods från väg till sjö, som ligger till grund för temat. Läs deras slutsatser och kommentarer.

I temat pratar vi också om 'Förbifart Stockholm – på sjön' med Oxelösunds hamn, om Mälarpendeln med Wallenius Marine och om att Norviks hamn kan bli vägen in för att fler ska välja sjöfart som transportsätt.

Efter en tids nedgång i antalet ansökningar till sjöfartsutbildningar syns nu en uppåtgående trend och vi ville veta hur högskolorna jobbat för detta. Utöver skolorna har vi också pratat med Louise Stensson och Amanda Dahlin som läser Sjöbefäl VII på Chalmers.

I Gävle hamn pågår för fullt den skarpa testningen av Efficient flow-appen. Vid årsskiftet förväntas appen vara i drift på riktigt, vilket ska ge sparad tid för hamnens aktörer. I framtiden kommer detta ge miljövinster.

Ett halvår efter att pandemin covid19 drog igång i Europa har mycket hänt. Hur har covid19 påverkat sjöfarten lite mer än ett halvår efter att pandemin nådde Europa på allvar. På många håll har fartyg inte kunnat ta sig in till hamn under pandemin, vilket påverkat ombordanställda psykiskt. Vi har pratat med SEKO Sjöfolk om detta.

Det och mycket mer i senaste numret av Sjörapporten – tema Mälardalen.

Trevlig läsning önskar redaktionen!

 

Vill du få hem Sjörapporten i brevlådan? Mejla sjorapporten@sjofartsverket.se