Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Tema fyrar i sommarens Sjörapporten

Nyhet 2021-06-23

Sommarens nummer av Sjörapporten riktar sitt ljus lite extra mot fyrarna. Läs också om Herrhamraleden, jobbet som båtman, drönare och sjöfart, kryssningar och mycket mer.

I århundraden har de stått där. Oförtröttligt, trygga ledstjärnor vid förrädiska rev och grund. Fyrarna. I sommaren Sjörapporten bjuder vi på ett tema om fyrar. Arbetet med Sjöfartsverkets drygt 1 100 fyrar omfattar såväl avancerad teknik som hållbart, kulturhistoriskt underhåll.

Sommar och kryssning har alltid gått hand i hand, men den pågående pandemin bromsar fortfarande upp kryssningstrafiken. Sjörapporten har pratat med Stockholms hamnar som dock ser ett ljus, och en vändning.

Sjöfartsverket har börjat kika allt mer på nyttan med drönare. Hur kan drönare hjälpa oss i till exempel isbrytning, sjömätning eller sjö- och flygräddning? Det pratar vi om på Forsknings och innovations-sidorna.

Läs också om jobbet som båtman, något Angelica Falk visste hon skulle jobba som redan i tonåren. Idag jobbar hon på Bönans lotsstation utanför Gävle, och uppskattar de varierande arbetsuppgifterna.

Missa inte sommarens korsord, Ombord-sidorna med lästips, den nya inlandsfarleden som möjliggör för IVV-fartyg att ta sig från Stockholm Norvik in till Mälarhamnarna, en reflektion över händelsen i Suezkanalen i våras och mycket mer.

Trevlig läsning och sommar önskar redaktionen!

Vill du få hem Sjörapporten i brevlådan? Mejla sjorapporten@sjofartsverket.se