Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Ökad säkerhet när projekt Strömstad avslutas

Nyhet 2022-05-17
Helikopter i skyn som har en fyr hängande  i ett typ av rep.
Fyren lyfts på plats. Foto: Agne Hörnestig

Med ett helikopterlyft av den fjärde nya fyren på plats, avslutades byggentreprenaden inom Strömstad för Sjöfartsverkets del. Nu får farleden ökad säkerhet, tillgänglighet och kapacitet till lägre pris än budgeterat.

Fyren sänktes ned sakta men säkert och ställdes på det förgjutna betongfundamentet med gängstänger som skulle passa till motsvarande hål i fyrens nederkant. Men det fanns en viss differens och personalen från Marinteknik fick ta fram borrmaskin, hammare och stämjärn för att göra några hål lite större på fyren.

Fyren väger cirka 600 kilo, är tre meter hög, och drivs av solceller som laddar batterierna.

- Tillståndsprocessen på cirka fyra år kan bara bedömas som orimligt lång i sammanhanget. När det väl var klart gick själva jobbet att göra på ungefär en månad, säger projektledaren Edin Maslesa.

Projektbudgeten låg på 22 miljoner kronor, men slutsumman landar på cirka 19 miljoner kronor. Pengarna kommer att återbetalas till Trafikverket.

Förbättrad säkerhet

Bakgrunden till projektet var att simuleringar i Sjöfartsverkets simuleringscenter visat att säkerhetsmarginalerna kunde förbättras vid hård vind för färjetrafiken mellan Strömstad och norska Sandefjord.

Den ”felande länken” var passagen av Bulthålan, ett grund mellan öarna Flatskär och Holmen. År 2019 togs ett nytt, större och mer miljövänligt fartyg, i bruk av ett rederi som påverkades av dåvarande farledsbredd om cirka 115 meter vid grundet. Den begränsade bredden ledde till förseningar och inställda turer som följd.

Sjöfartsverket planerade därför att:

  • Spränga och muddra vid grundet för breddning av farleden. Ökade säkerhetsmarginaler skulle innebära minskad risk för allvarliga incidenter och olyckor.
  • Förbättrad utmärkning genom uppförande av fyra nya fyrar.

Stor effekt

I veckan kom alltså den fjärde och sista nya fyren på plats.

- Jag skulle beskriva insatsen som en relativt liten åtgärd med stor effekt. Främst gäller det säkerheten där farledsytan nu ökat med cirka 50 procent jämfört med tidigare, säger Edin Maslesa och summerar:

- Nu är byggdelen av projektet avslutat för vår del och vi har redan fått uppskattande reaktioner från sjöfarten som upplever farleden betydligt säkrare.

Två personer gående med verktyg.
Martin Bergman från Marinteknik, och projektledaren Edin Maslesa. Foto: Agne Hörnestig