Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Räddningsinsats på Stena Scandica

Nyhet 2022-08-29

En brand utbröt idag på passagerarfartyget Stena Scandica.

Uppdatering kl 23.24: Stena Scandica är på väg mot Nynäshamn med begränsad hastighet och beräknas nå hamn under tisdag förmiddag.

Uppdatering kl 22.25: Stena Scandica har fått igång motorerna och planen är att ta sig mot Nynäshamn av egen maskin. Hon följs av Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen och bogserbåt.

Uppdatering kl 20.38: Stena Scandica har strömavbrott på grund av branden och driver nu sakta söderut. MS Visby och flera andra fartyg finns i beredskap i närheten av Stena Scandica.

En evakuering är påbörjad, men på grund av hård vind finns endast evakueringsmöjligheter via helikopter till andra fartyg. Vi har många fartyg i området och vi fortsätter bevaka situationen.

Bogserbåt är på väg från Nynäshamn och beräknas ankomma inom kort. Väl på plats är avsikten att bogsera fartyget till kaj i Nynäshamn.

* * *

På måndagseftermiddagen klockan 12.38 inkom ett nödanrop på VHF-kanal 16 från fartyget Stena Scandica med 299 personer ombord varav 241 är passagerare. Fartyget befann sig sydväst om Gotska Sandön och hade en brand ombord.

Biträdande sjöräddningsledare på Sjöfartsverket svarade på anropet och frågade efter mer information. Det framkom att branden var på bildäck men dess omfattning oklar.

Räddningsledaren startade omgående sjöräddningstjänst och utlarmning av såväl ytgående som luftburna räddningsresurser. Kustbevakningens flyg befann sig längre norrut och begav sig mot fartyget.

Ett MAYDAY Relay sändes ut över VHF till alla båtar i närområdet och fartyg inom en timme till positionen för räddningsinsatsen uppmanades att rapportera till JRCC. Ett lastfartyg och ett passagerarfartyg kvitterade anropet och begav sig mot platsen. Parallellt med detta började utlarmade räddningsenheter kvittera in till JRCC och Sjöfartsverkets SAR-helikopter från Visby och lotsbåtar från både Gotland och fastlandet samt Sjöräddningssällskapets båtar anmälde sig för att bege sig mot platsen. Även Kustbevakningen skickade båtar.

MIRG-styrkan (Marine Incident Respons Group), en specialstyrka hos kommunala räddningstjänsten inriktad mot att just bekämpa bränder ombord fartyg, larmades ut med Sjöfartsverkets helikopter från Norrtälje.

Det framkom att branden var i kylcontainers ombord och fartygets egen brandstyrka lyckades släcka branden.

Fartyget har fått strömavbrott på grund av branden och driver nu sakta söderut.

Bogserbåt är på väg från Nynäshamn och beräknas ankomma till platsen omkring klockan 20.40.