Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Räddningsövning i Lapplandsfjällen

Nyhet 2022-01-13
Helikopter i fjällmiljö. Snötäckta berg finns i bakgrunden
Bild från en tidigare räddningsövning. Foto: Patrik Nilsson

Den 14 januari inleder Sjöfartsverket en längre fjällövning för att stärka upp och vidareutveckla den egna räddningsförmågan. Övningsperioden pågår till och med den 25 april.

- Vår övningsverksamhet utgör en viktig kugge i upprätthållandet av landets räddningsförmåga. Samtidigt som det ger våra medarbetare möjlighet att vidareutveckla sina färdigheter under mer ovanliga terräng- och väderförhållanden, säger Carl-Johan Malmberg, flygchef vid Sjöfartsverket.

Kiruna är utgångsplatsen för Sjöfartsverkets fjällövning, samtidigt som större delen av övningsverksamheten sker i fjällmiljö. Inför övningen har verket dessutom fört löpande dialoger med flera olika regionala verksamheter.

- För oss är det viktigt att hålla en god dialog med regionens olika intressegrupper. Vi har därför haft löpande dialog med både polis och den lokala räddningstjänsten, men också med representanter för rennäringen. Planen är att kunna genomföra vår övning utan att störa vare sig lokalbefolkningen eller djurlivet i området, säger Carl-Johan Malmberg.

Övningen genomförs med en av Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar och involverar ett tiotal olika besättningar. Verkets helikopter med bas i Visby kommer därför att tillfälligt omplaceras till Kiruna under övningsperioden. Täckningsområdet för Gotland kommer under övningen att istället täckas upp av Sjöfartsverkets två andra helikoptrar från Norrtälje och Kristianstad.

- Vi känner oss trygga med upplägget som fungerat väl under tidigare års fjällövningar. Vi kan dessutom med kort varsel styra om våra övriga räddningshelikoptrar om situationen vid Gotland skulle kräva det av oss, säger Carl-Johan Malmberg.

Fakta: Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är baserade på fem baser runt om i landet (Göteborg, Kristianstad, Visby, Norrtälje och Umeå) och utgör en viktig resurs inom landets sjö- och flygräddningsförmåga. Helikoptrarna utför uppdrag över både land och vatten.

Räddningshelikoptrarna är i beredskap dygnet runt, året om och bemannas av fyra personer: två piloter, en vinschoperatör samt en ytbärgare.