Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sea Traffic Management i nya Sjörapporten

Nyhet 2022-03-09

Hur startade STM, vad har hänt och vad siktar framtiden? Det är temat för nya Sjörapporten. Vi presenterar också vinnarna i Nordiska fototävlingen för Sjöfolk – där Sverige tog storslam.

Sjötrafikledning blir allt viktigare när mer gods fraktas på sjön. Maritim informationsdelning som STM förbättrar sjöfartens säkerhet, effektivitet och klimatavtryck. I nya numret av Sjörapporten tar vi det från början med start i december 2011 när Sjöfartsverkets Fredrik Karlsson och Ulf Svedberg varit på konferens hos Luftfartsverket. Insikterna från dagen födde en idé – skulle man kunna överföra funktionerna i ett flygledningssystemtill sjöfarten? Idag står STM, Sea Traffic Management, för en helt ny form av maritim informationsdelning. I temat kan du läsa mer om systemen som lägger grunden för morgondagens digitala infrastruktur inom sjöfarten.

Nordiska och svenska fototävlingen för sjöfolk avgjordes i början av året. Nu har vi äran att presentera vinnarna och hedersomnämningarna i Sjörapporten. Svenska vinnarbilden pryder omslaget och är fotad av Sjöfartsverkets Vidar Östman som är motorman ombord Scandica. I Nordiska finalen ser vi flera svenska fotografer ta plats.

Branden ombord Almirante Storni samlade vida kompetenser inom sjöfart och brandbekämpning. Tillsammans lyckades man få in fartyget till hamn. Vi har pratat med en av båtmännen, som var första räddningsenhet på plats, och med lotsarna som la den gedigna grunden för att tryggt kunna få fartyget till hamn. På vår reportagesida här på webben kan ni också läsa om Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen och brandmännens delar i arbetet.

Isbrytaren Ales matros Håkan Berg berättar om sitt jobb, och vi har fått en inblick i hur sjömätningsarbetet på arbetsfartyget Baltica de senaste tio åren har sett ut. Nu har hon avslutat sin sjömätningstjänst och återgår till att jobba som arbetsfartyg.

Trevlig läsning önskar redaktionen!

Vill du prenumerera på Sjörapporten? Mejla sjorapporten@sjofartsverket.se 
En prenumeration kostar ingenting.