Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sjöfartssatsning i regeringens budget

Nyhet 2021-09-06
Sjöfartsverkets arbetsfartyg Baltica i klart, blått hav.

Rejält ökade anslag till Sjöfartsverket och en satsning på ekobonus. Det framkom när regeringen idag presenterade budgeten för transportsektorn.

− Sjöfarten spelar en viktig roll i klimatomställningen och för jobben i Sverige. Nu går regeringen fram med omfattande satsningar på sjöfarten. Det kommer stärka sjöfartens konkurrenskraft och attraktivitet samt skynda på omställningen av hela transportsektorn, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.  

I regeringens budget får Sjöfartsverket 220 miljoner kronor i extra anslag nästa år, och därefter 300 miljoner kronor åren 2023 och 2024. Dessa tillskott stärker Sjöfartsverkets ekonomi och ligger i linje med vad verket önskat.

Sjöfartsverket får även 45 miljoner kronor per år 2022-2024 och därefter sex miljoner kronor årligen för att kunna börja investera i en fossilfri flotta. Målet är att den egna fartygsflottan ska vara fossilfri 2045.

Regeringen utökar även ekobonusen med 100 miljoner kronor åren 2022-2024. Det är en bonus som ges till transportlösningar som är bättre för miljön och klimatet, till exempel att gå från vägtransporter till sjötransporter.

- Det är mycket glädjande att regeringen vill göra sjöfarten mer attraktiv som en del i klimatomställningen. På sjön finns plats och vi är redo att ta hand om mer trafik, säger Katarina Norén, generaldirektör Sjöfartsverket.