Sjöfartsverket lotsade in största svenskägda fiskebåten
Nyhet 2022-08-08

I helgen lotsade Sjöfartsverket in den största svenskägda fiskebåten, Astrid, till Öckerö utanför Göteborg.
Hon är 91,7 meter lång och 17 meter bred, nybygget Astrid, och är därmed den största svenskägda fiskebåten. I söndags lotsades hon in till Öckerö utanför Göteborg för att visas upp för gäster och allmänhet.
- Den har allt det bästa du kan få för pengar. Tänk en femstjärnig kryssningsbåt, säger Sjöfartsverkets lots Hans Mattsson som tillsammans med eleven Patrik Karlsson lotsade in fartyget.
Astrid ägs av fiskebolaget med samma namn. Hon kommer nu ansluta sig till den befintliga flottan om fyra fartyg. Också det stora båtar, men ingen så stor som Astrid. Hennes djupgående är hela 7,3 meter, vilket ställde till det lite eftersom leddjupet bara är 5,7 meter. Bordningen skedde norr om Vinga och sedan rundades Oset och Knippla på färden mot Öckerö via Rörö.
- Det krävdes en del extra planering för att få det att fungera. Vid kajen på Öckerö fick vi lägga oss utanför en annan fiskebåt, Astrid Marie, eftersom kajdjupet var för grunt, berättar Hans Mattsson.
Astrid är byggd av Karsten skeppsvarv på Skagen där hon också har sin hemmahamn. Normalt sett kommer sju besättningsmedlemmar att vara ombord. Två kaptener, två maskinbefäl och tre fiskare. Fler behövs inte när det mesta är automatiserat.
Men på söndagens uppvisningstur var det betydligt fler ombord. Då var det något av partystämning.
- Vi hade väl ett trettiotal vänner som var med på bryggan i åldrarna 1 till 80 år, men det gick bra och var trevligt, säger Hans Mattsson.
Fisket som utgår från Rörö har långa traditioner och har skett i generationer. Nu har bolaget expanderat i Danmark och Astrid fiske AB och den danska motsvarigheten är några av de större aktörerna i våra vatten. Fisket är strikt reglerat i kvoter för att få en hållbar industri.
Udda händelser på jobbet uppskattar alla. Och Patrik Karlsson är inte återhållsam när han beskriver gårdagens lotsuppdrag.
- Jag kan beskriva mig som ”salig” av upplevelsen. Inte många som får uppleva detta på arbetstid!

