Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sjöfartsverkets app för vind- och vatteninformation får uppdateringar

Nyhet 2020-08-25

Den populära ViVa-appen kompletteras bland annat med sjöväderprognoser och sjövädervarningar direkt från SMHI.

ViVa är Sjöfartsverkets digitala tjänst som ger information om väder och vind från över 150 olika platser utefter den svenska kusten. Mätstationerna ger till exempel information om vind, vattenstånd, strömmar, salthalt, densitet och vattentemperatur. Varje station har sin egen uppsättning. Informationen finns tillgänglig på Sjöfartsverkets webbplats och i en app. I de allra flesta fall är det realtidsinformation som visas både på webbplatsen och i appen.

Nyligen kom några uppdateringar till appen. Det här är nytt:

  • Utöver aktuella observationer visas nu även sjöväderprognosen och sjövädervarningar för de kommande 24 timmarna. Informationen hämtas från SMHI:s Sjörapporten. Prognoser och varningar uppdateras i samma takt som på SMHI:s webbplats. Användaren kan själv välja om denna information ska visas i kartan eller inte.
  • Stöd för ”Dark Mode” i iOS och Android.

Genom att använda ViVa-information kan alla som är på väg ut, eller redan befinner sig till sjöss, i förväg ta reda på mer om förutsättningarna på olika platser längs en planerad rutt. Sjöfartsverket ansvarar dock inte för att alla uppgifter är korrekta. Den som trafikerar ett visst område ansvarar för att göra en bedömning av rådande väder- och vattenförhållanden.

Visste du att...?

ViVa-tjänsten har funnits sedan 80-talet. Då fick man ringa in till en telefonsvarare hos Sjöfartsverket för att få tillgång till uppgifterna.

Appen har 40 000-60 000 unika användare per månad.

Den första versionen av appen lanserades 2010.

Relaterade länkar