Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar tränar i fjällmiljö

Nyhet 2020-01-10

När Sjöfartsverkets helikopterbesättning genomför övningar i Lapplandsfjällen kommer Visbybasen tillfälligt att täckas upp av räddningshelikoptrar från Kristianstad och Norrtälje.

Med start den 13 januari och under de kommande tolv veckorna kommer Sjöfartsverkets helikopterbesättning att genomföra övningar i Lapplandsfjällen. Under perioden kommer Visbybasen tillfälligt att täckas upp av räddningshelikoptrar från Kristianstad och Norrtälje.

Mellan den 13 januari och den 12 april kommer Sjöfartsverkets helikopterbesättning genomföra övningar i högalpin terräng i Lapplandsfjällen. Övningarna syftar bland annat till att utöka Sjöfartsverkets förmåga att agera vid olika sjö- och flygräddningsinsatser.

Under den tolv veckor långa övningsperioden kommer en av Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar att utgå från Kiruna, vilket samtidigt innebär att Sjöfartsverkets Visbybas tillfälligt kommer att vara utan en stationerad helikopter. Under samma period kommer täckningsområdet för Gotland istället täckas upp av helikoptrar från Norrtälje och Kristianstad.

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är ursprungligen baserade på fem orter (Göteborg, Kristianstad, Visby, Norrtälje och Umeå). Den tillfälliga baseringen i Kiruna har använts för vinterträning i högalpin fjällterräng sedan vintern 2015. 

Fakta om Sjöfartsverkets räddningshelikopterverksamhet
Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är baserade på fem baser i landet (Göteborg, Kristianstad, Visby, Norrtälje och Umeå) och är resurser för statlig sjö- och flygräddning för hela det svenska territoriet. De utför uppdrag både över land och över vatten.

Räddningshelikoptrarna är i beredskap dygnet runt, året om och bemannas av fyra personer: två piloter, en vinschoperatör och en ytbärgare.

Räddningshelikoptrarnas stora fördel är att de kan upptäcka och undsätta nödställda människor som befinner sig i utsatta miljöer dit få andra räddningsresurser kan nå, till exempel i vatten, ombord på ett fartyg eller i oländig terräng. Helikoptrarna är också utrustade med dubbla vinschar och kan undsätta nödställda utan att behöva landa.

För vidare information
Sjöfartsverkets Presstjänst, 010-478 48 40, info@sjofartsverket.se