Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sjöräddningsinsats gällande fraktfartyg mellan Ystad och Bornholm

Nyhet 2021-12-13

Omkring klockan 03.30 på måndagsmorgonen den 13 december fick Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral ett larm om att två fraktfartyg skulle ha kolliderat med varandra mellan Ystad och Bornholm. Det handlar om det danska fartyget Karin Hoej och det brittiska fartyget Scot Carrier. Det danska fartyget har kapsejsat och ligger upp och ner.

Två personer från det danska fartygets besättning saknas och det pågår en sökinsats för att hitta dessa personer. Bland annat en helikopter och nio fartyg deltar i arbetet. Det handlar bland annat om räddningsenheter från både Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet. Även ett flygplan från Kustbevakningen är på väg, och två danska fartyg deltar.

Vad som föranlett olyckan är ännu oklart.

Uppdateringar kring räddningsinsatsen

Uppdatering kl 15:28
Klockan 15:05 avslutades räddningsinsatsen från Sjöfartsverkets sida. Det fortsatta arbetet och ansvaret på plats lämnas över till Polisen och Kustbevakningen.

En av de försvunna besättningsmedlemmarna har påträffas ombord på det bogserade fartyget Karin Hoej. Den andra personen är fortfarande försvunnen. Frågor om besättningen hänvisas till Polisen.

Uppdatering kl 14:00
Det danska fartyget Karin Hoej har nu bogserats närmare land, hon ligger nu strax söder om Sandhammaren, Kåseberg. Kustbevakningen och räddningstjänst har påbörjat dykningar med flera dykare för att söka efter besättningsmedlemmarna.

Uppdatering kl 11:00 (förtydligande kl 12:01)
Klockan 10:30 avslutade Sjöfartsverket sin sökinsats till havs efter de båda saknade personerna i vattnet. De två personerna är fortfarande inte påträffade. Fortsatt eftersök kommer ske i fartyget när det finns närmare land. Nu handlar det om att tillsammans med Sjöräddningssällskapet och Kustbevakningen att bogsera in det danska fartyget närmare land. När det är gjort kommer dykare från bland annat Försvarsmakten och Kustbevakningen att söka igenom fartyget efter de två saknade personerna.

Bogseringen pågår men vi har ingen uppfattning om när arbetet kan vara klart.

Uppdatering kl 10:42
Runt klockan nio inledde Kustbevakningen bogsering tillsammans med  Sjöräddningssällskapet av det kapsejsade fartyget. Detta för att kunna söka igenom fartyget enklare, och för att hindra fartyget från att sjunka. Detta är en åtgärd i sökningsarbetet som genomförs, för att ta reda på om någon av de saknade finns ombord eller ej. För vidare frågor om bogseringen, kontakta Kustbevakningen på 010-279 86 99.