Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sjörapporten tar pulsen på Norrland

Nyhet 2021-12-17

På tema Pulsen i Norr tar Sjörapporten oss längs Norrlandskusten, det stora området där Sverige växer som allra mest. Såklart möter vi en hel del kollegor också.

 

Den industriella tillväxten i norr gör att norrländska hamnar står inför en historiskt stor utveckling. Hela samhället påverkas och isbrytningen är en nyckelfråga. Vi tar oss från Kalix ner till Gävle och gör längre stopp i flera av hamnstäderna. Bland annat Kalix, Luleå, Piteå och Örnsköldsvik. I Skellefteå får vi veta mer om hur hamnen och sjöfarten öppnat upp hela samhällets möjligheter.

Innan du beger dig in i Norrland kan du läsa om kryssningstrafikens framgång trots en tuff tid under pandemin. Vi har också begett oss till Göteborg och fått vara med i simulatorn på Lindholmen. Ett viktigt kompetenscentrum för forskning, utveckling, innovation och utbildning.

I Yrket är vi kvar i norr. Lotta Kenttämaa och Robert Sandberg är farledstekniker och täcker området Haparanda – Örnsköldsvik. De besöker 776 prickar, bojar och fyrar om året, minst. Läs om deras jobb och hur de ser på det faktum att mer och mer digitaliseras.

Sticker ut i Sjöfartsportföljen
Vi är vana vid att projekten som får finansiering via Trafikverkets Sjöfartsportfölj handlar om digitalisering och teknik. Här sticker REDO 2.0 ut, och handlar istället om social hållbarhet till sjöss. Cajsa Jersler Fransson och Eva Nordström på Sjöfartsverket berättar mer.

På Ombordsidorna summeras hösten och tidiga vintern vad gäller sport. Här kanske du också kan samla på dig ett och annat film och boktips inför julledigheter.

God jul och gott nytt år, och trevlig läsning önskar redaktionen!

Vill du prenumerera på Sjörapporten? Mejla sjorapporten@sjofartsverket.se
En prenumeration kostar ingenting.