Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sommarens Sjörapporten med tema sjö- och flygräddning

Nyhet 2022-06-22

Sommaren innebär högsäsong för Sjöfartsverkets arbete med sjö- och flygräddning. I det här numret får du veta mer om hur det livsviktiga arbetet går till.

Sommarens tema är sjö- och flygräddning. Vi får en inblick i Sjöfartsverket sjö- och flygräddningscenral, JRCC, som alltid är redo att koordinera räddningsinsatser - oavsett vart i landet det är. Vi kan även läsa om verkets helikopterverksamhet som rycker ut på omkring 400 larm om året. Arbetsförhållandena ställer höga krav på en väl sammansvetsad personalstyrka.

Efter några tunga år tycks kryssningstrafiken nu ligga på en stadig kurs framåt. I början av tidningen kan du läsa om några aktörer i branschen som ger sin syn på nuläget och framtiden.

Furetank har som första svenska rederi fått grön kreditgaranti av Exportkreditnämnden. Det möjliggör finanseriering av ett nytt natur- och biogasdrivet fartyg som kommer hålla "yppersta miljöklass". Läs om det Donsöbaserade rederiet under vinjetten Avgång.

Mitt ute i Vänern ligger Djurö fyrplats. Att vara fyrvaktare här var ett ensligt liv - vid isläggning och islossning kunde ön vara avskuren från sammhället i flera månader. Extra dramatiskt blev det vårvintern 1915, när två barn blev strandsatta på ön i sex veckor efter att ett oväder separerat framiljen. Läs reportaget om Djurös fascinerande historia som nu har blivit bok.

Till sommaren hör väl annars lata dagar i hängmattan. Passa då på att försöka lösa Ulf Svedbergs korsord. I prispotten finns just boken om Djurö.

Trevlig läsning önskar redaktionen!

Vill du prenumerera på Sjörapporten? Mejla till sjorapporten@sjofartsverket.se

En prenumeration är gratis.