Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Stor räddningsövning på linjefärja i Bråviken

Nyhet 2022-10-27
Räddningsövning
Foto: Sandra Fagerkrantz, Sjöfartsverket

Under pågående färd börjar en bil plötsligt att brinna ombord på Skenäsfärjan, som går över Bråviken mellan Skenäs och Säter. Panik bryter ut ombord och flera passagerare ser ingen annan utväg än att hoppa i vattnet för att överleva. En stor räddningsinsats drar snart igång…

Det var scenariot när Sjöfartsverket tillsammans med samverkansorganisationerna Kustbevakningen, Sjöräddningssällskapet, räddningstjänsten och ambulansen i Region Östergötland genomförde en stor räddningsövning under torsdagen.

Larmet från den brinnande färjan togs emot av Sjöfartsverkets nationella sjö- och flygräddningscentral i Göteborg som genast startade en omfattande räddningsinsats. Båtar från Sjöfartsverket, Sjöräddningssällskapet, Kustbevakningen och räddningstjänsten samt akutsjukvårdare från Region Östergötland larmades till olyckplatsen för att rädda liv och släcka branden.

- Syftet med övningen är att träna samverkan mellan alla organisationer som har en roll vid en sjöräddningsinsats av det här slaget. De här övningarna är bokstavligen livsviktiga. Det handlar om att vår samlade förmåga att rädda liv ska vara på topp, säger Göran Johansson, regional SAR-samordnare för Bråviken och Gotland på Sjöfartsverket och övningsledare.

Räddningsinsatsen gick ut på att rädda flera personer som hamnat i vattnet, eftersöka saknade och ta hand om skadade ombord på färjan.

Göran Johansson är nöjd med insatsen:

- Det är viktigt att vi ständigt utbyter kunskap och skaffar oss gemensamma erfarenheter, som till exempel om hur vi tar hand om skadade eller snabbt och säkert transporterar ambulanspersonal till sjöss. Samverkan under dagens övning fungerade riktigt bra och jag är väldigt nöjd med uppslutningen och insatserna från alla som medverkade.

Räddningsövning
Räddningsövning, en person som blir räddad.