Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Tema Sjökort i nya Sjörapporten

Nyhet 2022-05-04

I nya Sjörapporten får vi lära oss hur det går till att framställa sjökort som möter alla sjöfarares intressen. I tidningen möter du också fyrtekniker som lyser upp våra kuster och du kan läsa om Sjömanskyrkan som träffar ryska och ukrainska sjömän som berättar om sin arbetssituation.

I början av tidningen finns ett reportage om Umeå hamn som är mitt uppe i en stark tillväxtperiod. Hamnens styrka är bredden – man hanterar allt från trävaror till rotorblad för vindkraftverk.

I tidningens tema – sjökort – kan du läsa om allt från gamla metoder som handlodning till dagens moderna arbetssätt. Följ med på en resa om sjökorten och hur Sjöfartsverket arbetar för att alla som använder vatten som transportväg eller rekreation ska kunna göra det på ett ännu mer effektivt och säkert sätt.

Möt gänget på Marinteknik på Karlsro utanför Norrköping. Marinteknik är baserade på fem platser i landet och jobbar längst hela kusten med allt från drift och ombyggnad av VTS-centraler, Vessel Traffic System, till fyrombyggnationer, felavhjälpning, samt service och underhåll av Sjöfartsverkets båtar och fartyg.

Läs också om yrket som fastighetsförvaltare för byggnadsminnen. Emma Wegrell är länken mellan praktiskt reno­veringsarbete och respektfull hänsyn till kulturarvet.

På Ombord-sidorna finns ett reportage om Sjömanskyrkan som tar emot ukrainska och ryska sjömän som behöver någon att prata med i den svåra situation som många upplever just nu. Det finns även boktips och ett samtal med vinnaren av den nordiska fototävlingen.

Trevlig läsning önskar redaktionen!

Vill du prenumerera på Sjörapporten? Mejla till sjorapporten@sjofartsverket.se

En prenumeration är gratis.