Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Tips för att klara en olycka till sjöss

Nyhet 2021-07-20

Om det otänkbara skulle hända, och du hamnar i en nödsituation på sjön, är det viktigt att kunna larma. Det finns flera sätt att göra det på och det enklaste och vanligaste är att ringa 112 från en mobiltelefon som för säkerhets skull stoppats ned i ett vattentätt fodral.

När du befinner dig på sjön ska du vara medveten om att mobiltelefontäckning kan saknas. Det gäller framförallt om du befinner dig långt från en stad eller längre ut på sjön.

Vi rekommenderar att alla som befinner sig på sjön har med någon form av extra utrustning som kan användas för att larma.

1. Mobiltelefon

Ha alltid med en mobiltelefon, förvarad i vattentätt fodral, vilket är det snabbaste och enklaste sättet att larma på genom att ringa 112.

2. VHF-radio

En del har även med sig en VHF-radio ombord. Genom radion kan du både larma och komma i kontakt med närliggande fartyg och stationer. För användning av en VHF-radio krävs ett tillstånd. Du kan läsa mer om tillståndet hos PTS (länk nedan). För att använda en VHF-radio måste du ha ett SRC-certifikat som visar att innehavaren visat kunskap och färdighet för att använda en modern VHF-radio. 

En del VHF-radioapparater är även utrustade med DSC (Digital Selective Calling) och en nödknapp. För att en VHF-DSC ska fungera optimalt behöver den vara programmerad med ett MMSI-nummer. Även detta går att få mer information om hos PTS.

Ansökan för tillstånd och MMSI-nummer görs också hos PTS (länk nedan).

3. Nödsändare

Det finns ett antal olika nödsändare på marknaden. Fördelen med en nödsändare är att du kan ta med den även när du lämnar båten eftersom flera av dem är anpassade för att ha i fickan. För att den ska fungera behöver den dock vara registrerad. Det gör du hos oss på Sjöfartsverket (länk nedan).

Sjöräddningssällskapet har många bra tips på vad du bör tänka på om en nödsituation skulle inträffa (länk nedan)

Förberedd om olyckan är framme.
Det är viktigt att vara förberedd om olyckan är framme. Bilden från en sjöräddningsövning. Foto: Fredrik Schlyter