Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Tomas Eneroth ska leda nytt infrastrukturdepartement

Nyhet 2019-01-22
InfrastrukturministernTomas Eneroth (S)
InfrastrukturministernTomas Eneroth (S)

Under måndagen lämnade statsminister Stefan Löfven (S) sin regeringsförklaring i riksdagen och anmälde de statsråd som ska ingå regeringen. Tomas Eneroth (S) blir kvar som infrastrukturminister och ett nytt infrastrukturdepartement inrättas.

Regeringsförklaringen lämnas varje år av statsministern inför riksdagen och beskriver huvuddragen i regeringens politik. I samband med årets regeringsförklaring lyfte Stefan Löfven bland annat fram sjöfarten: "Den nationella planen för att investera 700 miljarder i vägar och järnvägar fullföljs. Nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas och järnvägen i norra Sverige ska byggas ut. Allt fler långväga godstransporter ska flyttas från lastbil till tåg och sjöfart".

- Samordningen av infrastrukturen och transportslagen är avgörande för att stärka Sveriges och sjöfartens konkurrenskraft, säger Katarina Norén, generaldirektör för Sjöfartsverket.

Statsministern berättade i samband med regeringsförklaringen att ett nytt infrastrukturdepartement ska ledas av den nuvarande infrastrukturministern Tomas Eneroth (S) och att Anders Ygeman (S) blir energi- och digitaliseringsminister vid samma departement. Tidigare har Näringsdepartementet varit ansvarigt departement för transporter och infrastruktur.

- Det är en nödvändig uppgradering för infrastrukturfrågan. Vår uppgift blir nu att bygga ihop Sverige och ta ansvar de stora investeringar som ska ske under den kommande mandatperioden, säger Tomas Eneroth (S).