Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Vågrätt öppet möte om jämställdhet

Nyhet 2021-05-06

Måndagen den 3 maj höll det sammankallade branschsamarbetet Vågrätt ett öppet möte som fokuserade på hur det går att bidra till att göra en arbetsplats jämställd.

186 personer var anmälda till evenemanget som enbart hade manliga talare, varav flera från andra branscher än sjöfarten.

Arrangörer var Sjöfartsverket, som skötte tekniken, och Vågrätts ordförandeorganisation Seko Sjöfolk agerade moderator genom Mikael Lindmark. Öppningstalade gjorde Seko sjöfolks Kenny Reinholds.

Dennis Nyström från föreningen MÄN höll ett tankeväckande föredrag om hur våld påverkar oss, vad som går att göra för att motverka det och varför det är så viktigt att kalla saker vid dess rätta namn. Att se strukturer och benämna saker vid dess rätta namn är viktigt för att inte normalisera det som faktiskt är våld i en bred bemärkelse. Att våga vara sårbar skapar plats där man kan möta andra, detta kan man göra i MÄN:s metod ”Lilla rummet”, berättade Dennis Nyström.

Tre inspirationstalare från olika branscher berättade hur de jobbar med sitt jämställdhetsarbete. John Leijonmarck från IT-bolaget Netlight om deras initiativ Purple Pill, Jakob Wagner från Byggnads som jobbar mot machokultur i byggbranschen, och sjöfartens egen Joakim Lund från Thun Tankers om varför de döpte sitt nyaste fartyg till Thun Equality: ett tydligt ställningstagande för att man vill jobba med jämställdhetsfrågor. Joakim Lund berättade vidare om hur de jobbar hållbart ur alla perspektiv där den sociala hållbarheten är bra, inte bara för människorna som jobbar där, men också för affärerna. Han berättade att de har numerär jämställdhet på kontoret men behöver jobba på fördelningen ombord.

Att varje person behöver hitta sitt sätt att arbeta med jämställdhet var genomgående på mötet. Vi fick höra olika personer och deras sätt att ta sig an frågan. Alla var dock överens om att det är ett jobb som behöver ske varje dag.

Om Vågrätt

Vågrätt är ett branschövergripande samarbete inom sjöfartsbranschen som arbetar för en arbetsmiljö i världsklass med jämställdhet och likabehandling genom kultur, struktur, kunskap och kommunikation. Visionen är att skapa en sjöfart med en arbetsmiljö i världsklass med attraktiva arbetsplatser som är fri ifrån diskriminering och kränkande särbehandling.