Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Välkommen till Stora hamndagen i Luleå

Nyhet 2019-08-22
Bogserbåt i Luleå hamn

Nu på lördag är det andra gången gillt för Stora hamndagen i Luleå. Både Sjöfartsverket, Luleå Hamn, LKAB, SSAB, Kustbevakningen och elitserielaget Luleå Basket finns med. - Vi vill vi öka kunskapen och intresset för sjöfarten i norr men också för att skapa förståelse för behovet av nya farleder och nya isbrytare, säger lotsområdeschef Anders Dahl, Sjöfartsverket, Luleå.

För tre år sedan kom cirka 4000 personer. Nu hoppas arrangören Luleå hamn självklart på ännu fler besökare. I det digra programmet från klockan 10-14 nu på lördag kan nämnas möjligheten att vid två uppvisningstillfällen se Sjöfartsverkets räddningshelikopter med ytbärgare, besöka Sjöfartsverkets arbetsbåtar liksom isbrytaren Ale. Man kan också gå ombord på världens modernaste bogserbåt med hybriddrift, Vilja, som döptes i veckan eller varför inte besöka Viggen stridsbåt 90E.

Lotsområdeschef Anders Dahl har sitt kontor i Luleå, men han ansvarar för ett drygt 65 mil långt område från Haparanda i norr till Sollefteå i söder. Från Sjöfartsverkets sida ser han det som mest betydelsefullt att myndigheten finns på plats och kan visa upp några av många verksamheter som man ansvarar för.

Anders Dahl, Sjöfartsverket
- Sjöfarten är ett viktigt nav i logistikkedjan inte minst för regionerna i norr, säger Anders Dahl.

I sommar har Sjöfartsverket i samarbete med andra intressenter inom svensk sjöfart genomfört en stor rekryteringskampanj, Sjöfartskonvojen, där man besökt hamnar från söder till norr. Det finns nämligen ett stort behov av att rekrytera nya lotsar inom Sjöfartsverket.

- Den närmaste femårsperioden behöver vi rekrytera fem-sex nya lotsar av totalt 21 till Bottenvikens lotsområde. Stora hamndagen blir verkligen en möjlighet för oss att skapa nyfikenhet och intresse för lotsjobbet, understryker Anders Dahl.

Stor bredd
Henrik Vuorinen, VD för Luleå hamn, hoppas på en riktig familjefest där man också får visa hamnen ur ett verksamhetsperspektiv som inte många Luleåbor känner till.

- Många tycker säkert det blir jättekul att skjuta straffar tillsammans med Luleå basket eller BC Luleå, medan andra kanske väljer rundtursbussen för att se godsvolymerna som gjort Luleå till Sveriges största bulkhamn, säger Henrik Vuorinen.

- Den är också prioriterad av EU som strategiskt viktig eftersom 90 procent av unionens malmproduktion har koppling till malmfälten i norr, förklarar Henrik Vuorinen, VD Luleå Hamn AB.