Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Lina, räddningsledare

På Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg sitter räddningsledare dygnet runt för att ta emot larm. Det handlar om sjöräddningsinsatser och sjuktransporter längs Sveriges kust och sjöarna Vänern, Vättern och Mälaren samt flygräddningsinsatser i svensk region.

Lina samtalar med en kollega i kontorsmiljö.

- Det är en väldigt lugn start på vintern i år. Det har ju inte varit några isar så det har knappt varit några isolyckor, säger Lina Buurstra, en av räddningsledarna.

Hon har jobbat fyra år på Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral och är i grunden sjökaptensutbildad. Nu är hon en av sjöräddningsledarna på centralen som tar emot och koordinerar sjö- och flygräddningsinsatser. Hon hoppar även in som assisterande flygräddningsledare vid behov då de båda räddningstjänsterna jobbar ihop.

- Jag har seglat på alla världshav och kan väl ibland bli lite nostalgisk, men jag skulle inte gå till sjöss igen som det ser ut idag. Det här jobbet är den perfekta blandningen av att få jobba med de sjöfrågor som är mest intressanta i mina ögon, rörande säkerhet, men samtidigt inte vara ifrån familjen under längre perioder, säger hon.

Dagarna på Sjö- och flygräddningscentralen är sällan desamma. Vad som sker och vilka larm som kommer in beror helt på vad som sker runt om i Sverige.

- Det finns hektiska dagar och det finns lugna dagar, men man kan aldrig veta hur det kommer se ut i förväg.

De hektiska dagarna brukar följa semestrarna, då allmänheten ger sig ut på sjön under sommaren eller på isarna under vintern. Delvis kan en förvänta sig en lugn dag när det är lågsäsong som under en mild vinter, berättar Lina, men det kan ändras när som helst.

- Det är det som gör jobbet spännande och intressant – vi vet aldrig vad som väntar bakom nästa larm. Det är triggande och utmanande, att aldrig kunna luta sig tillbaka och tro att vi kan allting. Med nästa larm kommer alltid någonting nytt. Det är problemlösning på hög nivå.

På centralen i Göteborg jobbar räddningsledarna ett dygn åt gången, för att sedan oftast vara lediga minst ett dygn. De tillbringar intensiv tid ihop och jobbar tätt. Kollegorna är viktiga och allting de gör, gör de tillsammans. Att teambuilda och umgås är därför viktigt och något som de ägnar sig åt när de inte tar emot larm. Det är bärande dels för att kunna jobba bra tillsammans, men också för att kunna förvalta kunskapen från varje insats.

- Mina kollegor är fantastiskt professionella och roliga att arbeta med. Om vi någon gång inte har haft marginalerna på vår sida i en räddningsinsats pratar vi alltid om det. Vi jobbar som ett team och jag vet att jag alltid har dem med mig. Det hjälper om det skulle kännas tungt efteråt, säger Lina.

Det är alltid någon vaken på Sjö- och flygräddningscentralen. Under nätterna jobbar alltid en sjöräddningsledare. Förutom att ta emot larm från 112 eller andra uppdrag, lyssnar hen även av kanal 16 på VHF:en där mayday-anrop kan inkomma när som helst. Händer det någonting är kollegorna, som sover i samma hus, bara ett knapptryck bort.

- Det bästa med jobbet är när jag gör skillnad för någons liv. Ibland går jag hem och känner mig som en hjälte – det är en väldigt häftig känsla.

Text: Emma Brask
Foto: Emelie Asplund

Senast uppdaterad 2023-09-28