Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Mild vinter för isbrytarna – men större utmaningar

Nyhet 2023-05-31
himmel, is, isbrytare

Isbrytarna har arbetat klart för den här säsongen. Alla fem har varit i drift och först ut och sist in var minstingen Ale. Vintern har varit mild, , vilket trots en mindre isutbredning, kan innebära stora utmaningar.

Sjöfartsverkets fem statsisbrytare Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer har den här vintern arbetat från Bottenviken ned till Norra Kvarken. Starten på årets säsong gick av den 20 december, vilket är något senare än normalt. Säsongen avslutades den 18 maj.

Isvintern har varit mild och den riktiga vintern kom sent, först i mars.  Men den mindre isutbredningen gör det lättare för isen att flytta sig, vilket i sin tur skapade större utmaningar under årets säsong.

- När isen är rörlig blir risken för ispress större och oförutsedda situationer kan uppstå, säger Annika Hjelmsten, driftoperatör på Sjöfartsverkets isbrytarledning.

Tillsammans har isbrytarna assisterat  614 fartyg den här säsongen, vilket är något färre jämfört med säsongen innan då 694 fartyg fick hjälp. Maximalt bredde isen ut sig över 81 000 kvadratmeter den 12 mars.

I slutet av mars lämnade Oden Luleå för att bege sig till Helsingborg för ett stopp och sedan vidare till Arktis på en polarforskningsexpedition ledd av Polarforskningssekretariatet.

 

Under våren har Frej varit på varv i Landskrona och Atle, Ymer och Ale ligger vid kaj i Luleå.