Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Renoveringen av Måseskärs fyr nominerad till pris

Nyhet 2023-10-02
Bild på måseskärs fyr efter renoveringen

Statens fastighetsverk har utsett renoveringen av Måseskärs fyr till en av fem nominerade i Helgopriset 2023.

Helgopriset, uppkallat efter arkitekt Helgo Zettervall, ges för bästa restaurering, komplettering, ombyggnad eller tillbyggnad av ett äldre byggnadsverk och delas i år ut för sjunde gången.

– Det är oroligt roligt att Måseskärs fyr blivit nominerade! Jag är tacksam för det fina team vi har med projektledare Kristian Sahlberg i spetsen. Entreprenörer och konsulter har verkligen varit engagerade under hela processen, och med bra samverkan och samspel kommer vi långt och får utmärkta resultat. Den nya porten som Fredrikssons arkitekter har designat och Lejons medarbetare byggt tog oss till nomineringen; ett varsamt tillägg i känslig miljö, säger Emma Wegrell, kulturmiljöspecialist på Sjöfartsverket.

Måseskärs fyr renoverades under 2022 och är nu som i nyskick igen. Fyren är ett statligt byggnadsminne och underhållet är en del av det vårdprogram för långsiktig hållbarhet som Sjöfartsverket genomför.

– En stor del av stålet fick bytas och lagas för att fyren skulle bli stabil igen, både valsad plåt, gjutjärn och stag och schacklar. I övrigt har alla fönster i brons lagats, glasen är bytta till laminerat kulturglas och koppartaket är tätt igen. Sen har vi blästrat i princip hela fyren invändigt och utvändigt, och tagit hand om all blästersand och vatten för deponi på grund av blymönjan (ett starkt orangerött pigment bestående av blyoxid som använts vid målning), för att sedan måla många lager med Isotrol och linoljefärg igen, berättar Emma.

För att kunna bli nominerad till Helgopriset ska byggnaden ska ligga i Sverige och bearbetningen eller tillägget som tävlar ska tillvarata, utveckla eller tillföra arkitektoniska kvaliteter till en bra helhet samtidigt som byggnadens kulturhistoriska värde ska finnas kvar.

Emma Wegrell som står vid Måseskär fyr
Emma Wegrell, kulturmiljöspecialist på Sjöfartsverket, visar upp fyren. Foto: Thomas Eriksson.

Bilder från renoveringen

Renoverade möter gamla schaklar
Cylinderplåt med tydlig korrosion.

Rekommenderad läsning

Fyren vid Svartklubben

Miljöinitiativ Svartklubben

Genom ett miljöinitiativ från båtmännen vid Svartklubben har de lyckats korta ner rutten utanför fyren. Därmed sparar de 7 procent bränsle.

Förbättringsförslaget