Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sista resebrevet från Odens polarforskningsexpedition i Arktis

Nyhet 2023-06-20
Bild på Oden som når iskanten

Oden och hennes besättning har varit ute på forskningsexpedition under ledning av Polarforskningssekretariatet i drygt en månads tid och det är dags att vända hem. Årets expedition blev lyckad och forskarna kan fira framgångsrika mätningar för ARTofMELT 2023.

Sista resebrevet för Odens polarforskningsexpedition har redan anlänt. Oden och hennes besättning har nu varit ute 38 dagar och omständigheterna för forskningsexpeditionen har varit goda. Det yttersta målet nåddes när forskarna lyckades fånga en atmosfärisk flod - ett fenomen där vattenånga och mycket fuktig luft transporteras från södra jordklotet till norra och då utlöser havsissmältning. Detta i sin tur signalerar och utlöser övergången från vinter till sommar i Arktis.

Forskarna kunde studera inflödet av varm och fuktig luft för att lyckas dra slutsatser sett till de snabba förändringarna som sker i övergången mellan vinter och sommar.

Ni som läste första resebrevet vet med er att tuff is har varit ett problem ända sedan Oden kom upp till Norra ishavet. Särskilt utmanande var den tjocka och koncentrerade isen i Framsundet. Bland annat skapades en ispropp i området när is pressades ner norrifrån. Isproppar kan ställa till det rejält då vattnet söker nya vägar och isen får plötsliga rörelser. Till och med en isbrytare som Oden får då svårt att ligga still, vilket gör forskningsarbetet svårare.

Bild från smältis

Oden tog sig sedan mot lättare drivis, där en isstation upprättades på ett stort isflak som börjat falla sönder. Detta flak blev Odens plats i tillvaron under den sista tiden av forskningsexpeditionen.

Målgången av expeditionen är runt hörnet. Ett ljus i tunneln lyser i horisonten och Oden har redan börjat styra kosan mot den skandinaviska halvön. Med hårddiskar fulladdade med material från äventyret går forskarna i land för att bearbeta och modellera all data.

Nu väntar lite vila och omsorg för en hårt arbetande isbrytare innan det blir dags för nästa isbrytarsäsong och polarexpedition.

adam-andersson-atle-4

Nya isbrytare

Nyfiken på hur de nya isbrytarna fungerar?

Tjuvkika på nya isbrytare