Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sverige invalda i IALA Council

Nyhet 2023-06-07
Bild på hela IALA Council taget den 3 juni

Sverige får fortsatt förtroende i IALA:s styrande råd. Det står klart efter att organisationens generalförsamling möttes i Rio de Janeiro den gångna helgen. – Otroligt hedrande, säger den svenska delegationens ledare Johan Wahlström.

Sammanlagt ett sextiotal delegationer deltog i omröstningen om vilka 24 medlemsländer som ska ta plats i rådet (IALA Council) under den kommande fyraårsperioden. När rösterna räknats stod det klart att Sverige behåller sin plats i organisationens högsta styrande organ.

– En plats inom rådet är mycket positiv, då alla stora beslut sker där. Detta ger oss även möjlighet att påverka och deltaga aktivt i alla frågor kopplade till IALA såsom riktlinjer och rekommendationer för fyrar, fast och flytande utmärkning samt Vessel traffic service (VTS), säger Johan Wahlström, Maritim samverkan och utveckling.

Bild på svenska rådet IALA council
Sveriges delegation. Övre raden från vänster: Fredrik Karlsson (ENAV), Johan Westerlund (ARM), Anna Norinder, affärsdirektör. Nedre raden från vänster: Jonas Staaf (ENG) Johan Wahlström, delegationsledare, Monica Sundklev (VTS) Transportstyrelsen.

Sjöfartsverket samspelar med Transportstyrelsen

Det har såklart varit en hel del förhandlingar inför valet, men den absolut största anledningen till att Sverige valdes in är det arbete som medarbetare från Sjöfartsverket och Transportstyrelsen gör i de olika kommittéerna.

Från Sjöfartsverket har vi deltagande i samtliga kommittéer, och Transportstyrelsen har via Monica Sundklev ordförandeposten i VTS-kommitteen.

– Det är otroligt hedrande att få representera Sverige som Councilor inom IALA och jag hoppas verkligen att detta kommer vara en fördel för hela Sjöfartsverket inte minst i det strategiska arbetet hur våra farleder kommer se ut i framtiden. Jag, och hela den svenska delegationen vill passa på att skicka en stor bukett rosor till Sjöfartsverkets internationella samordnare Ulrika Borg som gör ett fantastiskt arbete med att hålla ihop alla de internationella uppdrag som Sjöfartsverket har, säger Johan Wahlström.

Vad är IALA?

IALA är en ideell förening som samlar myndigheter, konsulter, vetenskaps- och utbildningsinstitut från hela världen. I rådet arbetar de tillsammans med utbyte av erfarenheter och prestationer för att säkerställa att världens fartyg är säkra, snabba och kostnadseffektiva samtidigt som miljön skyddas. 

En ovanbild på skurusund

Sjöfartsverkets miljöarbete

Sjöfartsverket jobbar för att nå samhällets miljömål och ser kontinuerligt över verksamheten för att möjliggöra hållbar sjöfart till och från Sverige.

Sjöfart och miljön