Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Renoveringen av Tistlarnas fyr inledd

Nyhet 2023-06-12
Bild på fyren på Tistlarna med hus i bakgrunden

Tistlarnas fyr genomgår en välbehövlig och efterfrågad ansiktslyftning i sommar. Framöver kommer den som tar båten till den lilla ögruppen allra längst söderut i Göteborgs södra skärgård att mötas av en fyrbyggnad med nyputsad fasad och restaurerad lanternin.

Jakob Olofsson, byggprojektledare på Sjöfartsverket, är glad att renoveringen äntligen blir verklighet.

– Det som fascinerat mig under de år jag arbetat med detta, är hur många människor som är extremt engagerade i fyrar. De vill bevara kulturarvet och är måna om att fyrarna ska skötas och se bra ut.

Bild på taket på renoveringen av tistlarnas fyr
Bild på taket i tistlarnas fyr

Problematik kring renovering av fyren

Öarna saknar el och färskvatten, vilket gör arbetet extra utmanande. Utöver verktyg och arbetsmaterial har Sjöfartsverket därför behövt se till att det finns byggbodar, mat, toaletter, vattentankar, särskilda duschvagnar och elverk på plats. För personalen på plats har de också hyrt in sig i några av de hus som vanligtvis befolkas av sommargäster. Boende som nu äntligen får se den drygt 100 år gamla fyren fräschas upp inför framtida oväder och påfrestningar.

Bild på fyren vid Tistlarnas

Fukt och skador på fyren 

För underhållsbehovet är stort, särskilt invändigt. 

– Lanterninen har inte hållit tätt, “glaset” har i själva verket varit plexiglas som rör sig när det blåser vilket gjort att det läckt in massor av vatten, säger Jakob Olofsson medan han visar hur fukten har ätit sig in i delar av byggnaden.

Renoveringen är planerad att pågå hela sommaren innan Tistlarnas vackra fyr – som stått sedan 1905 – står klar för nya äventyr. 

Bild på helikopter när dom lastar saker till renoveringen av tistlarnas fyr
Bild på fyr som står vi9d Fårö

Sjöfartsverkets visningsfyrar

Gör som en av 50 000 svenska semesterfirare – besök en av Sjöfartsverkets fina fyrar. Tillsammans med fyrsällskapet, föreningar och organisationer ser vi till att fyren är fin.

Utflyktsmål