Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Utmärkt rutt sparar sju procent i bränsle

Nyhet 2023-03-27
Bild på fyren på Svartklubben
Svartklubbens stenkolsfyr, som stått ståtligt sedan 1820.

Rutten vid Svartklubben som tidigare endast kunnat köras i dagsljus och under bra väderförhållanden har blivit säkrare – tack vare miljöinitiativ från båtmännen.

– Att korta ner rutten gör det både effektivare för båtarna som kör sträckan och är bättre för miljön. Därför lyfte vi det här förbättringsförslaget, och det gick att få igenom snabbt tack vare Fossilfri flotta och de medel som kan sökas därigenom, säger Eric Åhsberger, båtman vid Svartklubbens lotsstation.

Hållbarhetsarbete möjligjorde alternativ rutt

Förslaget har funnits på bordet tidigare, men det är först under förra året som de på riktigt gjorde slag i saken och ansökte om medel via Fossilfri flotta för att kunna märka upp den alternativa rutten. Tack vare kardinalmärkning (prickar) och en enslinje (tavlor på land) blir det tydligare var rutten går. Den lite kortare rutten går också att köra vid mörker och under sämre väderförhållanden.

– Det här är ett väldigt bra exempel på hur båtmännen, med sin goda kunskap i verksamheten, ser förändringar som kan leda till bättre och säkrare sjövägar. Med den här märkningen lyckas vi spara hela sju procent i bränsleförbrukning, säger Krister Stark, lotstransportområdeschef mitt, och fortsätter:

– En kortare sträcka gör dessutom att vi kör lite långsammare eftersom vi fortfarande har samma tid att förhålla oss till. Och sänker vi farten sparar vi ännu mer bränsle, vilket inte är inräknat i de sju procenten. Resultatet kommer därför med största sannolikhet bli ännu bättre.

En av Sjöfartsverkets metanoldrivna lotsbåtarEn av Sjöfartsverkets metanoldrivna lotsbåtar

Fossilfri fartygsflotta

2022 minskade bränsleförbrukningen med 223 m³ tack vare 30 olika åtgärder inom programmet fossilfri fartygsflotta.

Läs nyheten här!