Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Jobba som lots hos Sjöfartsverket

Välkommen till Sveriges vackraste arbetsplats – vi har en attraktiv arbetsmiljö där du vistas i skärgårdsmiljöer med vackra vyer. Tillsammans tar vi ansvar för framtidens sjöfart och erbjuder moderna och säkra sjövägar.

Lotsbåt som åker och det skummar vågor efter den i ett blått hav.
Foto: Mikael Karlin

Nu söker vi många lotsar

Fram till och med 2024 behöver Sjöfartsverket rekrytera cirka 50 nya lotsar enbart på grund av pensionsavgångar. Vi har lotsstationer längs hela Sveriges kust. Som lots är du oftast knuten till ett specifikt lotsområde som har ansvar för ett avgränsat geografiskt område.

Just nu söker vi lotsar till:

  • Luleå lotsområde – främst Luleå, Örnsköldsvik och Skellefteå hamn.
  • Södertälje lotsområde
  • Oxelösund/Norrköping lotsområde – främst Oxelösund och Norrköping hamn
  • Malmö lotsområde – främst Helsingborg och Malmö hamn
  • Göteborg lotsområde – främst Göteborg hamn
  • Vänern lotsområde – främst Trollhätte kanal

Ansök senast den 25 augusti

Läs mer och ansök till tjänsterna här (extern länk, öppnas i nytt fönster)

 

Möt Hanna, lots på Sjöfartsverket

Som lots fyller Hanna en viktig funktion, både i bryggteamet på fartygen och i ett större perspektiv. Eftersom vi i Sverige har lotsplikt, är Hanna och hennes kollegors arbete avgörande för den svenska sjöfarten.

Möt Jonas, lotselev på Sjöfartsverket

"Man får hålla på med allt som är kul med sjöfarten samtidigt som man kan spendera tid hemma med familj och vänner."

Vem är du?

För att passa som lots är du en person som har utvecklat en god förmåga att samarbeta med många olika typer av människor. Det krävs också att du har hög simultankapacitet, är lugn, stabil och kontrollerad i pressade lägen. Det är viktigt att du har god självinsikt och ett gott omdöme. Du är tillmötesgående och arbetar aktivt för att leverera lösningar till våra kunder. Dina personliga egenskaper kommer att spela stor roll.

När vi söker nya lotsar letar vi efter dig som är utbildad sjökapten, har sjökaptensbehörighet och har hunnit skaffa dig praktisk erfarenhet av att jobba som befäl ombord på moderna fartyg. Under de första 6-12 månaderna genomgår du en intern utbildning med individuell handledare. Vi gör vårt urval bland annat genom arbetspsykologiska lämplighetstest samt praktisk körning i simulator.

Varför Sjöfartsverket?

Vår arbetsmiljö är unik och vårt uppdrag är unikt – Sveriges vackraste arbetsplats. Vårt uppdrag är att utveckla transport och sjöfart i linje med riksdagens och regeringens beslut. Vår affärsidé är att erbjuda effektiva sjövägar, moderna tjänster och maritimt partnerskap för tillväxt, konkurrenskraft och hållbar utveckling.

Sjöfartsverket erbjuder en trivsam arbetsmiljö med goda möjligheter att förena arbetsliv och privatliv. Vi är en utvecklingsinriktad organisation och arbetar ständigt för att utveckla våra medarbetare samt för att upprätthålla våra nöjda kunder. Är vi rätt organisation för dig är det en självklarhet för dig att agera på ett professionellt, öppet och engagerat sätt. Vårt arbete utgår från den statliga värdegrunden, vi  arbetar också aktivt för jämställdhet, mångfald och inkludering och ser det som en självklarhet att du delar vår uppfattning.

Senast uppdaterad 2022-08-03