Sjöfartsverkets fartygsflotta
Oden, Scandica, Petter Gedda, Polstjärnan, Ale, Johan Månsson, Virgo, Fyrbjörn och många fler. Men vilka typer av fartyg döljer sig egentligen bakom dessa namn? Här är en översikt av Sjöfartsverkets sjögående flotta.

Arbetsfartyg
Sjöfartsverket har 18 stycken arbetsfartyg. Allt från katamaranbåten Fyrbjörn och Baltica som kan sjömäta, till den mindre Arkö och nya Prickbjörn som är anpassad för Trollhätte kanal. De jobbar i huvudsak i de olika farlederna med underhåll av sjösäkerhetsanordningar.

Arbetsfartygen:
- Scandica
- Baltica
- Fyrbyggaren
- Prickbjörn
- Fyrbjörn
- Polstjärnan
- Klippen
- Sektor
- Gina
- Arkö
- Candela
- Älvbjörn
- Vilhelm Hansen
- Polhem
- Pålkran
- Capella
- Virgo
- Färjan
Scandica och Baltica har isbrytarförmåga.
Sjömätningsfartyg
Sjöfartsverket äger fartyg för sjömätning. Från lilla Petter Gedda som kan sjömäta på grunda områden, till Gustaf af Klint som har möjlighet att utföra ramningar.
Sjömätningsfartygen:
- Jacob Hägg
- Gustaf af Klint
- Anders Bure
- Johan Månsson
- Petter Gedda
- Skräddaren (autonom sjömätningsfarkost)
Sjömätningsfartygen döps traditionsenligt efter kartografer som utmärkt sig historiskt.

Lotsbåtar
Sjöfartsverket har 72 stycken lotsbåtar. De har lite olika egenskaper och ser lite olika ut beroende på när de är tillverkade, och var de är verksamma. De deltar även i sjöräddningsinsatser.
Sverige har tio stycken lotsområden som täcker hela kusten och Vänern. Lotsbåtarna utför cirka 33 000 lotsningar per år.
Lotsbåtarna är mellan 11 och 22 meter långa.

Isbrytare
Sjöfartsverket har fem isbrytare - Ale, Atle, Frej, Ymer och Oden. Oden är den största isbytaren. Atle, Frej och Ymer är nästan identiska och är de näst största. Ale är den minsta isbrytaren och är byggd för isbrytning i Vänern.
Oden är en av världens mest framstående isbrytande forskningsplattformar för arktiska förhållanden.
Just nu pågår ett arbete med nya isbrytare som ska ersätta Atle-klassen.
Läs mer om våra isbrytare:

Svävare
Svävarna fungerar som ersättare till lotsbåtar och arbetsfartyg vintertid vid behov, speciellt i norr men även på frusna sjöar neråt i landet.

Hydrokoptrar
Hydrokoptern används bland annat för lotsutsättning i Bottenhavet. Hydrokoptern har extremt god förmåga att ta sig fram i besvärliga vinterförhållanden som höga isvallar, mjuk snö, blötsnö och krossis.

Senast uppdaterad 2022-01-12