Sjöfartsverket bidrar till karta över världshaven
Nyhet 2024-04-24
Trots att vi lever i det modernaste av tidevarv vet vi bara något om en fjärdedel av världens havsbotten. Resterande tre fjärdedelar av jordens havsyta är fortfarande outforskade. Men det finns initiativ som vill ändra på det och kartlägga hela världens havsbotten.
Så sent som i slutet på 1800-talet visste man inte att det fanns berg och dalar även på havsbotten. Vi vet betydligt mer i dag, men fortfarande finns inga fullständiga världskartor över havet.
— Inget land är ju riktigt ansvarigt för att kartlägga havsbotten, utanför den så kallade kontinentalsockelgränsen är ju vattnet ingens vatten. Vem ska till exempel kartlägga Stilla havet som tar upp nästan halva jorden? förklarar Magnus Wallhagen, chef för internationellt arbete.
Stöd från en japansk filantrop
När det malaysiska planet MH370 försvann någonstans i Indiska oceanen 2014 började man inse mer brett hur lite vi faktiskt vet om havet.
— Frågan fick ett ordentligt uppsving och in trippade en filantrop från Japan med stora ambitioner att accelerera arbetet med kartläggningen av haven. Seabed 2030-projektet startades, med målsättningen att havsbotten över hela jordklotet ska vara kartlagd med minst ett djup per kvadratkilometer till slutet av det här decenniet, menar han.
Den japanska filantropen och tillika affärsmannen heter Ryoichi Sasakawa och med stöd från hans Nippon Foundation drivs projektet Seabed 2030. Med hjälp av finansieringen kan djupinformation samlas in från fartyg som seglar på världshaven. FN har även utnämnt 2020–2030 som havsforskningens decennium och gett projektet mandatet att kartlägga hela världens havsbotten.
"Vi vet mer om Mars yta än om havsbotten"
Sjöfartsverket har redan tidigare tagit fram modeller över bottenstrukturen som är gränsöverskridande för de olika länderna runt Östersjön. Verket representerar Sverige och utgör tillsammans med de nordiska länderna den regionala kommissionen Nordic Hydrographic Commission i IHO, den internationella samarbetsorganisationen för hydrografisk information. Nu har kommissionen skrivit en avsiktsförklaring med Seabed 2030. Avtalet ingicks vid kommissionens årsmöte som hölls i Sverige förra veckan, där Sjöfartsverket höll i ordförandeklubban. Den nordiska blir den första regionala kommissionen att ansluta sig till Seabed 2030.
— Vi vet mer om Mars yta än om hur det ser ut under havsytan. Det här kommer att påskynda arbetet med att uppnå en fullt kartlagd havsbotten och det är jätteroligt att Sjöfartsverket är med och bidrar, avslutar Wallhagen.