Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sjöfartsverket köper norsk isbrytare

Nyhet 2024-03-25
Första bilden på Polar Circle
Foto: Johan Söderholm

Sjöfartsverket förstärker flottan med en begagnad isbrytare. Hon blir ett viktigt komplement för att trygga sjötransporterna till och från Sverige. Namnbyte sker under tisdagen den 2 mars.

Efter noggranna kontroller och provkörning i Bottenviken står det klart att Sjöfartsverket köper den begagnade norskbyggda isbrytaren Polar Circle, som med sina blott 18 år föryngrar flottan rejält. Den nya isbrytaren är 74 meter lång och 17 meter bred, vilket placerar henne storleksmässigt mittemellan Sjöfartsverkets minsta isbrytare Ale och de större i Atleklassen.

– Vi är glada över att välkomna Polar Circle till vår flotta. Hon kommer att vara ett viktigt komplement, inte minst kommer hon att kunna avlasta Ale som både startar och avslutar säsongen och som har i särklass flest arbetstimmar, säger Joel Smith, tillförordnad generaldirektör på Sjöfartsverket.

− Det råder ingen tvekan om behovet av att bryta is för att hålla handelssjöfarten i gång. Vi har stora behov av att uppdatera vår flotta och det är glädjande att Polar Circle lever upp till våra högt ställda krav, säger Joel Smith.

Porträtt på Joel Smith
Joel Smith, tillförordnad generaldirektör.

Isvintern började den här säsongen tidigare än vanligt och perioder med kraftig kyla har följts av djupa lågtryck med vindar som pressat ihop isen till sjöss och skapat höga isvallar som är svåra att ta sig igenom. Trycket på isbrytarna har varit högt och väntetiderna för handelssjöfarten har varit långa. Samtidigt sker en kraftig expansion av den tunga industrin i Norrland vilket medför fler sjötransporter. Utan isbrytning skulle hamnarna riskera att behöva hålla stängt upp till 130 dagar om året.

Det var i december månad som Sjöfartsverket gick ut med en upphandling, där Polar Circle var det vinnande anbudet. Hon kommer att sättas i drift nästa isbrytarsäsong. Innan dess ska hon få svensk flagg och uppdateras med ny utrustning. Dessutom kommer hon att få nytt namn. Vilket det nya namnet blir kommer Sjöfartsverket meddela senare.

Bilder på Polar Circle

Bild på nya fartyget polar circle
Bild på nya fartyget Polarecircle
Bild på Polar circle

Rekommenderad läsning

Frej ut på isbrytning

Isbrytning

Vi ser till att alla svenska hamnar kan ha öppet året runt.

Driften av isbrytare