Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sjöfartsverket och NATO

Här har vi samlat information om hur Sveriges inträde i NATO påverkar Sjöfartsverket.

Internationell sjö- och flygräddningsövning i Natoregi i Kattegatt och Östersjön

I dag inleds Natoövningen Dynamic Mercy för att öva räddning till havs mellan länderna kring Östersjön. Syftet är att stärka samverkan mellan allierade och träna tillsammans både civila och militära fartyg, helikoptrar, flygplan och sjö- och flygräddningscentraler emellan. Övningen pågår 6-7 maj.

Sverige är nu fullvärdig NATO-medlem

Den 7 mars blev Sverige medlem i försvarsalliansen NATO. NATO-medlemskapet är en angelägenhet för hela samhället och kommer att vara en central utgångspunkt för uppbyggnaden av totalförsvaret.

Sveriges intåg i NATO innebär ingen omedelbar förändring för Sjöfartsverket. Vår uppgift är att upprätthålla våra samhällsviktiga leveranser och fortsätta göra det goda arbete som vi gör tillsammans.

Sjöfartsverket är en viktig del i det svenska totalförsvaret. Vi bidrar till att säkerställa säkra och effektiva sjötransporter till och från Sverige och till att upprätthålla statlig sjö- och flygräddning. Sjöfartsverket deltar redan i NATO:s civila beredskapsarbete. Vår infrastrukturavdelning har i uppdrag att representera Sverige och Sjöfartsverket i Nato transport group – ocean shipping. Där avhandlas frågor gällande säkerställande av viktiga samhällsfunktioner och säker kommunikation till sjöss.

NATO-medlemskapet är en angelägenhet för hela samhället och en central utgångspunkt för uppbyggnaden av totalförsvaret, det vill säga det militära försvaret och civilt försvar. Sjöfartsverket är en viktig del i det svenska totalförsvaret. Vi bidrar till att säkerställa säkra och effektiva sjötransporter till och från Sverige och till att upprätthålla statliga sjö- och flygräddning.

Merläsning om Sveriges intåg

Rekommenderad läsning

Bild på oden som bryter is tagen från helikopter

Treårsplan

Läs de centrala dokumentet för styrningen av Sjöfartsverket – på uppdrag av regeringen.

Inriktning för verksamheten

Senast uppdaterad 2024-09-04