Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Isbrytarutbildningen - viktig för framtiden!

Göran Forss är befälhavare på Frej sedan 2005. Utöver rollen som befälhavare samordnar och hanterar han även isbrytarbefälsutbildningen för nya nautiker. En specialutbildning som inte finns någon annanstans, en unik ”in house-utbildning” med teori och simulator.

Bild på frej med is och solnedgång i bakgrunden

Utbildningen är mycket viktig och planeringen för att vässa framtidens utbildning pågår. Vi ställde några frågor till Göran som är mitt uppe i planeringen.

Du har tillsammans med Sjöfartsverket varit med och utbildat ett stort antal nya befäl under mer än 15 år. Vad är det som driver dig?

– För mig personligen är det viktigt att alla nya nautiker får en gedigen utbildning. Vi måste förmedla kunskap, för med kunskap skapar vi trygghet. Trygghet spelar en avgörande roll vid isbrytning eftersom du ska kunna hantera svåra och komplexa situationer. Bland annat handlar det om att våga och klara av närheten till andra fartyg.

Varför behövs en särskild isbrytarbefälsutbildning?

– Utbildningen behövs för att verksamheten är så speciell. Först och främst måste du förstå hur isen fungerar och hur du ska manövrera den. Men du måste också ha förståelse för ekonomiska aspekter och vårt miljöansvar.

Bild på Göran som står vid Frej med solnedgång i bakgrunden
Göran Forss står och njuter av kvällssolen.

Kommer utbildningen att påverkas när Sjöfartsverket tar över redaransvaret?

– Det kan jag inte svara på, men det tror jag inte. Sjöfartsverket äger utbildningen och ambitionen, som jag förstår är att fortsätta att utveckla utbildningen och göra den ännu bättre. Historisk sett så har alla nautiker genomfört utbildningen i olika former. Teoridelen revideras för att ständigt hållas aktuell och utvecklingen av simulatordelen går snabbt och blir hela tiden bättre och bättre. Något som verkligen gynnar oss och vår isbrytarverksamhet.

Senast uppdaterad 2023-05-29