Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Utbilda dig till lots

Hur du blir lots på Sveriges vackraste arbetsplats!

Lotsbåt som åker på blått vatten
Foto: Mikael Karlin

Lots på Sjöfartsverket

Som lots arbetar du med att navigera fartyg genom svåra passager längs våra kuster och manövrera fartyg till och från hamn. Du kommer ombord i olika typer av fartyg utrustade med olika typer av navigationsutrustning av varierande kvalitet och omfattning. Det ställer höga krav på din skicklighet och förmåga att anpassa dig till olika situationer.

Lotsområde omfattar vattenområdet i och utanför kusten i respektive län. Det kan bli aktuellt med arbete på andra platser än just ditt lotsområde. Inställelsetiden är 90 minuter och därför ser vi helst att du bor, eller kan tänka dig att bo i närheten.

Hur och när?

Vi gör vårt urval med hjälp av bland annat fördjupad personbedömning genom arbetspsykologiska lämplighetstester samt praktisk körning i simulator. Den som tillträder som lots genomgår en utbildning på 6-12 månader och under den tiden gäller provanställning. Handledarteamet består av lotsar i aktiv tjänst. En förutsättning för tillsvidareanställning är att utbildningen genomförs med godkänt resultat.

Utbilda dig till lots

Du som söker måste ha giltig svensk sjökaptensbehörighet.

  • Fartygsbefäl klass II med lämplig erfarenhet från seniora befattningar kan bedömas likvärdigt.
  • Du har godkänt läkarintyg för sjöfolk.
  • Du har genomfört Basic Safety Training i enlighet med STCW och har giltigt certifikat.
  • Du måste ha körkort för bil, manuellt växlat fordon. 

Vi vill att du har hunnit skaffa dig praktisk erfarenhet av att jobba som befäl ombord i moderna fartyg. Vi förutsätter att du under åren har skaffat dig utmärkta kunskaper i att kommunicera på både svenska och engelska.

Senast uppdaterad 2024-02-27