Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Utbilda dig till lots

Hur du blir lots på Sveriges vackraste arbetsplats!

Lotsbåt som åker på blått vatten
Foto: Mikael Karlin

Att arbeta som Lots på Sjöfartsverket

Som lots arbetar du med att navigera fartyg genom svåra passager längs våra kuster och manövrera fartyg till och från hamn. Du kommer ombord i olika typer av fartyg utrustade med olika typer av navigationsutrustning av varierande kvalitet och omfattning. Det ställer höga krav på din skicklighet och förmåga att anpassa dig till olika situationer.

Lotsområde omfattar vattenområdet i och utanför kusten i respektive län. Det kan bli aktuellt med arbete på andra platser än just ditt lotsområde. Inställelsetiden är 90 minuter och därför ser vi helst att du bor, eller kan tänka dig att bo i närheten.

Hur och när?

Vi gör vårt urval med hjälp av bland annat fördjupad personbedömning genom arbetspsykologiska lämplighetstester samt praktisk körning i simulator. Den som tillträder som lots genomgår en utbildning på 6-12 månader och under den tiden gäller provanställning. Handledarteamet består av lotsar i aktiv tjänst. En förutsättning för tillsvidareanställning är att utbildningen genomförs med godkänt resultat.

Utbildning

Utbildningen till att bli lots startar i Kalmar eller Göteborg. Först behöver du utbilda dig till Sjökapten - antingen på Sjöfartshögskolan eller Chalmers tekniska högskola. Efter utbildningen behöver du segla för att få rutin och kunskaper om yrket till sjöss. Vi ser det som en sorts [] för att få en bra ingång till sjölivet.   

Senast uppdaterad 2024-02-07