Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Federico, systemförvaltare

I sin roll som systemförvaltare ansvarar Federico för att system inom Sjöfartsverket, både stora och medelstora, rullar på som de ska. Dessa system är knutna till olika behov inom verksamheten.

Federico som sitter i en soffa.

– Jag utvecklar systemens funktionalitet efter verksamhetens förändrade behov, genom att koda på egen hand men också genom att samverka med vår IT-avdelning.

Han har också ett nära samarbete med olika kompetenser inom källdata och djupdata.

– Jag jobbar bland annat med informationsledare som är verksamma i de system som behandlar djupdata. Det är den data som sedan kan resultera i exempelvis 3D-modellerna av vrak som har synts lite mer senaste tiden, berättar Federico.

 – Jag gillar att ta emot beställningar, tolka vad det är verksamheten behöver och sedan kunna hjälpa till med det. Det är roligt att utföra ett jobb, se det landa på en praktisk nivå och att få uppskattning för det jag har gjort, ler Federico.

På tal om just uppskattning anser han att arbetet som utförs på Sjögeografi generellt får oförtjänt lite uppmärksamhet.
– Vi på Sjögeografi jobbar lite i kulissen. Alla tänker inte på att det jobb vi gör, med anknytning till kartor och digitala kartor, är väldigt viktigt för andra yrkeskategorier. Sjöfartsverket ligger i framkant bland myndigheter vad gäller digitalisering, automatisering och förbättringar av våra produkter och system, och det ska vi vara stolta över.

Utanför jobbet är Federico aktiv i den ideella organisationen Mentor Sverige, som arbetar med mentorskap för ungdomar. Deras huvudsakliga syfte är att alla ungdomar ska känna en stark framtidstro och välja att avstå från våld och droger.

Federico har vid flera tillfällen föreläst för ungdomar i skolor, och där är hans yrke ett utmärkt ingångsämne.

– Inom Mentor utgår vi från vissa värderingar som är viktiga för ungdomar, och försöker utifrån dessa inspirera dem. Jag berättar om mitt yrke inom IT, om att ha en utländsk bakgrund och att det går bra att börja plugga lite senare, som jag gjorde. Efter gymnasiet känner sig många fortfarande osäkra på vad de vill jobba med, förklarar Federico.

Bakgrunden till engagemanget hör ihop med hans egen historia.

– Jag hade behövt en mentor när jag var ung. Jag var 16 år när jag kom till Sverige från Uruguay, och min mamma var också ny i landet. Alla ungdomar har inte vuxna i sin närhet som kan guida dem rätt. Så för mig känns det viktigt att visa dem att det kan finnas andra personer som kan vara ett stöd och som kan inspirera.

Inför ungdomarna sammanfattar han ofta vad som behövs för att bli en framgångsrik systemförvaltare, och vi frågar honom också det. Vara lyhörd, noggrann och ha tålamod menar Federico är viktigt.

– Och det är en fördel att vara nyfiken och ha lite koll på hur andra myndigheter gör, hur andra system ser ut och fundera på om vi ska utveckla något liknande hos oss. Att spana på och analysera omvärlden är värdefullt.

Text: Sandra Lindroth
Foto: Agne Hörnestig

Senast uppdaterad 2023-09-28