Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Jesper, platsombud Sjömansservice

En dräglig vistelse ombord och möjlighet till rekreation och aktiviteter under de långa perioder sjömän är till sjöss. Det jobbar Jesper Ek, platschef på Sjömansservice i Norrköping, med.

Jesper, utanför huset till Sjömansservice. Det är lite snö på marken.

- Det är kul att göra deras vardag lite bättre, säger Jesper.

En del sjömän är ombord på fartyg så länge som 10-12 månader. Sjöfartsverkets Sjömansservice ger dem möjlighet att komma i land och besöka sjömansklubben där de kan ringa hem eller delta i olika aktiviteter som att idrotta, spela pingis, basta eller besöka sjömanskyrkan som de har ett nära samarbete med. Även besök på museum, idrottsmatcher och egna idrottsturneringar anordnas.

- Vi försöker skapa en så normal vardag hemifrån som möjligt. Det är väldigt tacksamt att få hjälpa de här personerna med olika fritidsaktiviteter, det ger mycket tillbaka och är det bästa med jobbet, berättar Jesper.

På Sjömansservice är alla välkomna. Just nu, under pågående pandemi, ser dock verksamheten lite annorlunda ut. I vanliga fall åker Jesper och hans kollegor i Norrköping ut och besöker alla fartyg som kommer in i hamnen för att berätta vad de kan göra för besättningen. Nu sker en stor del av kontakten via mail, och Jesper åker ut på besök när det finns behov.

- Just nu hjälper vi till mycket med olika inköp. Besättningen kan ha restriktioner från rederiets håll och kan kanske inte gå iland på samma sätt som tidigare. Jag har hjälpt till att handla allt från Pan pizza, tvål och schampo till 20 Big Mac, 120 doughnuts och till och med ett löpband, berättar Jesper. I dessa tider får vi gå lite utanför boxen, men givetvis inom ramen för vår myndighetsservice.

Att vara flexibel och ha fingertoppskänsla i jobbet är något Jesper återkommer till.  

- Jobbet svänger hela tiden och vi anpassar oss efter sjömännens behov. Vi måste lyssna in och känna av. Dessutom är fartyget både deras hem och deras arbetsplats, då gäller det att inte ta för mycket plats. En del kanske bara vill prata med någon utanför besättningen, det är jätteviktigt för många, och då finns vi där och lyssnar, säger Jesper.

Jesper trivs på jobbet. Nu är det över tio år sedan han blev anställd, först som sommarvikarie och så småningom på ett vikariat i Stockholm. Det tog honom vidare till en fast tjänst i Antwerpen i Belgien.

- När jag sökte tjänsten i Antwerpen blev jag erbjuden jobbet direkt på intervjun. Först blev jag helt ställd, men så tänkte jag att hur många såna här chanser får man?

Det som skulle bli ett år i Antwerpen blev fem och ett halvt. Sedan 2017 jobbar han i Norrköping.

- Det är så många olika roliga dagar på jobbet! Jag älskar till exempel att få lära filippinska besättningar att åka skidor. Då får de prova på en skandinavisk dag här hos oss, med skidåkning och bastu. Jag trivs verkligen jättebra här, avslutar Jesper.

Text: Maria W Kjellgren
Foto: Peter Holgersson

Senast uppdaterad 2023-09-28