Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sjöfartsverket övar räddning i fjällmiljö

Nyhet 2024-01-15
Bild på helikopter som lyfter från en snöfylld landningsbana

Under veckan kommer Sjöfartsverket att starta sin årliga övningsperiod med räddningshelikopter i fjällmiljö. Övningsperioden pågår i tre månader.

Syftet med övningen är att stärka och vidareutveckla räddningsförmågan i mer utmanande väder- och terrängförhållanden. Sjöfartsverket har en avgörande roll i Sveriges flygräddningsförmåga, och regelbunden övning i fjäll- och vintermiljö är nödvändig för att kunna genomföra effektiva räddningsinsatser i alla typer av terräng.

– Det är viktigt att våra besättningar får den här möjligheten att öva, säger Carl-Johan Malmberg, flygchef vid Sjöfartsverket.

Kiruna står som utgångsplats för Sjöfartsverkets övning, samtidigt som större delen av övningsverksamheten sker i fjällmiljö. Sjöfartsverket har etablerat en kontinuerlig dialog med regionala verksamheter för att minimera störningar för allmänheten och djurlivet i området. Detta inkluderar samarbete med polis, lokal räddningstjänst och representanter för rennäringen.

I samband med fjällövningen kommer Sjöfartsverkets helikopter med bas i Visby tillfälligt ombaseras till Kiruna. Täckningsområdet för Gotland kommer under övningen att istället täckas upp av Sjöfartsverkets två andra helikoptrar från Norrtälje och Kristianstad.

– Vi är redo att med kort varsel styra om våra övriga räddningshelikoptrar om situationen vid Gotland skulle kräva det av oss, säger Carl-Johan Malmberg.

Övningen pågår mellan den 17 januari och den 16 april.

Porträtt på Carl-Johan Malmgren
Carl-Johan Malmberg, flygchef på Sjöfartsverket.

Om Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar är baserade på fem baser runt om i landet (Göteborg, Kristianstad, Visby, Norrtälje och Umeå) och utgör en viktig resurs inom landets sjö- och flygräddningsförmåga. Helikoptrarna utför uppdrag över både land och vatten.

Räddningshelikoptrarna är i beredskap dygnet runt, året om och bemannas av fyra personer: två piloter, en vinschoperatör samt en ytbärgare.

Rekommenderad läsning

Bild på lotsbåt med moln i bakgrunden

Sjö- och flygräddning

Sjöfartsverket ansvarar för statlig sjö- och flygräddningstjänst inom svensk räddningsregion.

Sjöfartsverkets räddningsorgan