Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Kvinnor som banar väg till sjöss

På Sjöfartsverket arbetar vi aktivt med att få in fler kvinnor i mansdominerade yrken. Därför blir vi extra glada när kvinnor möts under olika forum för att förbättra framtidsutsikterna. – Är det jämställt blir det en behagligare miljö och en bättre jargong, säger båtmannen Linnea Kristensson.

Bild på lotsbåtar som ligger vid hamnen

Jobba till sjöss

Som båtman ansvarar du huvudsakligen för transport av lotsar till och från fartyg och hamnar.

Förutom att köra båt innefattar yrket bland annat logistik av lotsning och underhållsarbete för stationer och båtar. Det är viktigt med ordning och reda. I uppdraget kan det också ingå att stötta upp vid sjöräddning. Då samarbetar du oftast med Kustbevakningen och Sjöräddningssällskapet. Eftersom det är viktigt att hålla sig uppdaterad kring sjöräddning deltar båtmän regelbundet i olika övningar.

Även inom sjöfarten är båtman som yrke relativt okänt. Att få jobba till sjöss är det många som drömmer om, men kanske drar man sig för det då en inte vill vara borta flera månader i taget. En av dem var Emma Lampinen.

– Jag arbetade tidigare som styrman och hade hittat ett yrke som passade mig. När jag fick barn ville jag vara hemma mer men samtidigt inte ge upp livet som sjöman. Då såg jag en annons för båtman i Helsingborg och sökte. Jag har under min karriär ofta tagit lots men aldrig tänkt på vem som körde ut lotsen, så det är en ren slump att jag blivit båtman. Många andra har gått i land, men jag får vara kvar på sjön och ändå kombinera det med familjen.

Kvinnligt forum i fokus

För att det ska komma in fler kvinnor i branschen har Sjöfartsverket skapat en mötesplats där kvinnor kan samlas och lära känna varandra.

KNOP (Kvinnligt nätverk för organiserat pepp) är ett forum med kvinnor från kärnverksamheten med syfte att diskutera ojämlikheter och förbättringar för jämställdheten på Sjöfartsverket. Startskottet gick under hösten 2022 och nätverket har redan över 100 medlemmar.

– Vi är en hel del kvinnor i kärnverksamheten i Sjöfartsverket där de flesta arbetar på olika platser ute i landet. En sådan här träff gör det möjligt att träffa andra kvinnor i liknande situationer. I nätverket KNOP kan vi dela erfarenheter och skapa kontakter, säger Rosita Kjellberg.

Bild på tre kvinnor från KNOP
Tre kvinnliga båtmän (fr. vänster) Rosita Kjellberg, Linnea Kristensson & Emma Lampinen.

Jobbet som båtman innebär skiftarbete, ofta jobbar du en vecka och är ledig en eller flera veckor. För många blir därför lotsstationen ett andra hem och kollegorna en andra familj. Därför jobbar Sjöfartsverket ständigt med värdegrund och intern kultur. Alla ska kunna trivas och må bra på sin arbetsplats. Det blir extra viktigt när kvinnor söker sig till mer mansdominerade arbetsplatser. Det arbetet uppskattas, vilket flera också vittnar om. 

– Är det jämställt blir det en behagligare miljö och en bättre jargong. Jag har märkt att andra män gillar när jag kommer, tonen skruvas ner. Allt blir bättre när det är jämställt, säger Linnea Kristensson.

Vägen till yrket som båtman

Många tror att man måste ha båtmän i släkten för att själv bli båtman. Men så är det absolut inte. För att bli båtman behöver du uppfylla kraven enligt STCW Manila-koden: Som lägst behörighet fartygsbefäl klass 6 samt en examen som maskinbefäl 8. Du behöver certifikat ROC samt "Basic Safety". 

Du behöver vid ansökan för första gången eller vid förnyelse av behörighet visa upp läkarintyg som styrker att de föreskrivna kraven på syn och hörsel är uppfyllda. Intyget får inte vara äldre än två år. 

Du ska också inneha ett B-körkort för manuellt växlat fordon och kunna kommunicera utan problem på svenska och engelska. 

Bild på fartyg vid en fyr

Text: Anna Tollwé & Jens Kassow, Sjöfartsverket

Senast uppdaterad 2023-04-28