Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sjöfartsverkets fartygsflotta

Oden, Scandica, Petter Gedda, Polstjärnan, Ale, Johan Månsson, Virgo, Fyrbjörn och många fler. Men vilka typer av fartyg döljer sig egentligen bakom dessa namn? Här är en översikt av Sjöfartsverkets sjögående flotta.

Siluett av arbetsfartyg i olika nyanser av blått
Illustrationer: Sjöfartsverket, Jörgen Woss

Arbetsfartyg

Sjöfartsverket har 10 stycken arbetsfartyg. Allt från katamaranbåten Fyrbjörn och Baltica som kan sjömäta, till den mindre Arkö och nya Prickbjörn som är anpassad för Trollhätte kanal. De jobbar i huvudsak i de olika farlederna med underhåll av sjösäkerhetsanordningar.

Siluett av arbetsfartyget Fyrbyggaren.

Arbetsfartygen:

  • Scandica
  • Baltica
  • Prickbjörn
  • Fyrbjörn
  • Klippen
  • Sektor
  • Gina
  • Arkö
  • Candela
  • Virgo

Scandica och Baltica har isbrytarförmåga.

Teknisk information arbetsfartyg

Sjömätningsfartyg

Sjöfartsverket äger fartyg för sjömätning. Från lilla Petter Gedda som kan sjömäta på grunda områden, till Gustaf af Klint som har möjlighet att utföra ramningar.

Sjömätningsfartygen döps traditionsenligt efter kartografer som utmärkt sig historiskt.

Illustration av sjömätningsfartyget Jacob Hägg

Lotsbåtar

Sjöfartsverket har 72 stycken lotsbåtar. De har lite olika egenskaper och ser lite olika ut beroende på när de är tillverkade, och var de är verksamma. De deltar även i sjöräddningsinsatser.

Sverige har tio stycken lotsområden som täcker hela kusten och Vänern. Lotsbåtarna utför cirka 33 000 lotsningar per år.

Lotsbåtarna är mellan 11 och 22 meter långa.

Illustration av en lotsbåt

Isbrytare

Sjöfartsverket har fem isbrytare - Ale, Atle, Frej, Ymer och Oden. Oden är den största isbytaren. Atle, Frej och Ymer är nästan identiska och är de näst största. Ale är den minsta isbrytaren och är byggd för isbrytning i Vänern.

Oden är en av världens mest framstående isbrytande forskningsplattformar för arktiska förhållanden.

Illustration av isbrytaren Oden

Läs mer om Sjöfartsverkets isbrytare

 

Svävare

Svävarna fungerar som ersättare till lotsbåtar och arbetsfartyg vintertid vid behov, speciellt i norr men även på frusna sjöar neråt i landet.

Illustration av svävare

Hydrokoptrar

Hydrokoptern används bland annat för lotsutsättning i Bottenhavet. Hydrokoptern har extremt god förmåga att ta sig fram i besvärliga vinterförhållanden som höga isvallar, mjuk snö, blötsnö och krossis.

Illustration av en hydrokopter
Hydrokopter

Senast uppdaterad 2023-11-01