Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Örskär – en av Sveriges vackraste fyrar

Örskärs fyrplats ligger på gränsen till Bottenviken i havsbandet norr om Gräsö vid Öresundsgrepen. I hundratals år har fartygstrafiken gått i skärgårdsleden förbi Öregrund och då passerat Örskär.

Örskär
Foto: Magnus Rietz

Med fyrens hjälp har sjöfarare kunnat undvika de farliga grundområdena vid Grundkallen och Finngrundsbankarna. Redan 1687 byggdes en träbåk på ön som år 1738 träffades av blixten och brann ner. Samma år uppfördes den nuvarande fyren i sten med lanterin i trä. Fyren, som är 36,5 meter hög, ritades av den kände arkitekten Carl Hårleman. Fyren är unik eftersom den helt saknar trappor, man vandrar istället upp till lanterinen på en spiralgång. Tanken var att man skulle kunna rulla oljefaten ända upp till lanterinen. Fyren avbemannades 1997.

Örskärs klippor påstås vara de största isfångarna i hela Södra Kvarken, det är här ismassorna först möter land vid nordliga vindar från Bottenhavet, det gör att det kan växa upp enorma och ståtliga isvallar på klipporna runt denna fyr. Väl värd ett besök även vintertid, om man lyckas ta sig hit på ett säkert sätt, vill säga.

Senast uppdaterad 2023-09-28