Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Registrering av nödsändare

Om du hamnar i en nödsituation kan det vara avgörande att ha en nödsändare för att kunna kalla på hjälp. Nedan finns information om hur du registrerar din EPIRB, ELT samt PLB-sändare.

Olika nödsändare i gult

Cospas-Sarsat

Cospas-Sarsat är ett internationellt system för mottagning av nödsignaler och lokalisering av nödsändare för bland annat sjö- och flygräddning. Sverige är ett av medlemsländerna i Cospas-Sarsat. Det finns olika typer av nödsändare som sänder på frekvensen 406 MHz.

Det är Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral, JRCC, som tar emot larmen från nödsändarna och vidarebefordrar larmen till rätt instans. De måste snabbt få uppgifter om identiteten på den som är i svårigheter, eller för att bekräfta att det inte finns någon i fara.

Film Cospas

PLB

PLB (Personal Locator Beacon) är en nödsändare som du kan ha med dig fickan oavsett om du sitter i båten eller befinner dig på land eller i luften.

Film PLB

Registrering och uppdatering av PLB och ELT

Ägare/brukare av PLB och ELT administrerar själva sina uppgifter i det internationella registret IBRD (International Beacon Registration Database). Databasen ägs och administreras av organisationen Cospas Sarsat.
IBRD Registrering för PLB och ELT

När du registrerar första gången anger du ett användarnamn och ett eget lösenord. Observera att du måste komma ihåg dessa för senare uppdateringar. Du kan under den inloggningen registrera flera PLB/ELT.

För att senare lägga till en ny, eller ändra en tidigare registrerad PLB/ELT, loggar du in med ditt användarnamn och lösenord.

Skulle du ändå glömma ditt lösenord är det viktigt att du angivit korrekt e-mailadress. Då kan du begära en ”Reset Password” för ditt konto så får du en ny chans via e-mail.

Se bruksanvisningarna nedan för korrekt registrering/uppdatering.

Avsluta gärna din registrering med ”Obtain certificate of registration” så får du möjlighet att spara ned/skriva ut de uppgifter du behöver för att rädda upp en eventuell glömska.

Block Account: Problem med överföring till nya databaser. Kontakta Cospas-Sarsat vid problem med Block Account via mejladress: admin@406registration.com

Registrering av EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) 

EPIRB (Emergency Position Indicating Radio Beacon) används inom sjöfarten och ingår i det internationella sjösäkerhetsradiosystemet GMDSS (Global Maritime Distress and Safety System).

Du registrerar EPIRB-sändaren genom att skicka in en skriftlig ansökan. Vi meddelar dig när uppgifterna är mottagna och registrerade, normalt inom 14 dagar.

Om återförsäljaren registrerar åt dig så var noga med att få en bekräftelse från återförsäljaren att den är registrerad.

Ansökan skickas till:

Fax to: +46 31 29 01 34
E-mail: registrering.epirb@sjofartsverket.se

Registrera EPIRB, Word 
Registrera EPIRB, Pdf

Registration EPIRB, Word 
Registration EPIRB, Pdf

Film EPIRB

Senast uppdaterad 2024-05-16