Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Så hanteras ditt larm via telefon, VHF och RAKEL.

Vid nödlägen - ring alltid 112. Begär sjöräddning eller flygräddning.

Blå klot med pilar beskriver hur larmkedjan är utformad

Kontakt

Kontaktuppgifter till Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral, JRCC.

Vid olycka

RING 112 och begär "Sjöräddning" eller "Flygräddning". Du blir då framkopplad till Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral. Var beredd att svara på frågor t ex vem du är, kontaktnummer, vad larmet gäller, hur många personer som befinner sig i fara, var ni är och hur du har för avsikt att agera.

Har du sett en olycka eller en nödsignal så bör du omedelbart larma. MAYDAY RELAY är nödsignalen man använder vid observerad olycka.

Saknat fartyg eller luftfartyg

Ett saknat fartyg eller luftfartyg kan anmälas till sjö- och flygräddningscentralen om en förväntad kontakt uteblivit. För luftfartyg som lämnat in färdplan sker detta med automatik om färdplanen inte avslutas.

VHF KANAL 16

VHF KANAL 16 är sjöfartens internationella nödkanal, som passas dygnet runt av personal på sjö- och flygräddningscentralen. Anropet är SWEDEN RESCUE. Den internationella nödsignalen är MAYDAY

Anrop kan även ske med DSC på nr 002653000. Som arbetskanal finns en speciell SAR-kanal, antingen 67 eller 74 beroende på var i landet man befinner sig.


RAKEL


Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral använder radiosystemet RAKEL för samverkan med andra myndigheter och organisationer.

 

Samverkan

Samverkar din organisation regelbundet med Sjöfartsverkets Sjö- och flygräddningscentral? Kontakta då oss för att erhålla ett prioriterat direktnummer.

Relaterade länkar

Senast uppdaterad 2023-09-28