Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Sjömätning

Här kan du läsa mer om sjömätning.

Lodbild

 

 

Sjöfartsverket äger och driver fem stycken fartyg för sjömätning allt ifrån lilla Petter Gedda som kan sjömäta på grunda områden till Baltica som klarar av sjömätningar långt ut i havet. Vi har en lång erfarenhet att sjömäta och processera data för användning i våra sjökort och nautiska produkter.

Sjöfartsverket mäter främst för EU-projekt och för att säkra upp befintliga farleder. Det innebära att sjömätningen är koncentrerad till de områden där större fartyg rör sig. Vi utför även regelbundna kontrollmätningar över vissa farleder och sjömäter inför/under och efter muddringar in till större hamnar.

Sjöfartsverket tar upp beställningar och offererar får både stora och små uppdrag. Vi kan mäta vattendjup från cirka två till tre meter ned till hundratals meter. Vi processerar djupdatan för er så ni får ut en lätthanterlig karta. Naturligtvis så kommer även mätningen in i Sjöfartsverkets sjökort.

Som tillägg till moderna fartyg med högteknologiska multibeam-ekolod har vi även ROV och SideScanSonar på våra fartyg.

Detaljerad djupkarta

Med hjälp av informationen som vi samlat in kan vi presentera ett resultat i form av en kartbild eller ett digitalt data set som kan visualiseras i 3D.

Format

Djupdata kan levereras i olika format som Shape, XYZ ascii, ArcGIS-raster och ArcGis-TIN. Kartprojektion Sweref 99TM eller RT90 2,5g V. Referensnivån är medelvattenytan år 2000.

Beställ sjömätning

Kontakta Sjöfartsverket för prisuppgift och beställning på telefonnummer 010-478 4818imagem5wfs.png eller e-post sma@sjofartsverket.se

HELCOM sjömätningsplan

Senast uppdaterad 2023-09-28