Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Prisregn över svenska fotografer i Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk

Fyra priser av fem möjliga tilldelades svenska fotograferande sjömän, när Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk 2020 avgjordes i Rødovre, Danmark den 12 februari.

Efter ett år där inget varit sig likt, hade det varit konstigt om nordiska fototävlingsfinalen varit det. Danska välfärdsorganisationen Sea Health & Welfare, SHW, stod för årets arrangemang i den rundvandrande tävlingen, till vilken 116 fotografer sänt in totalt 689 bilder. Från dessa hade nationella juryer sållat ut 15 bidrag från varje land. Dessa 75 bidrag stod nu för tävlan i den nordiska finalen.

Irene Olsen från SHW bjöd in juryn till kontoret i Rødovre, den 12 februari, och bildbedömningen kunde avhållas på ett säkert sätt. Efter drygt tre timmar hade juryn enats om vilka bilder som skulle premieras. När det var dags att tillkännage utfallet, fick det ske via videolänk i ett Teams-möte.

Fototävlingens jury bedömer bilder
Juryn bestod av Liselotte Rasmussen, fotograf och konsthistoriker, samt Morten Tinning, museiinspektör och forskarstuderande på Museet for Søfart i Helsingör.

Juryn bedömer

De båda domarna berättade att deras fokus låg på att välja ut bilder som både hade tilltalande mänskliga berättelser och teknisk kvalitet – ljus, färgsättning, komposition och inramning. De var eniga om att bilderna måste fånga ögat, röra hjärtat och uppmuntra reflektion. Juryn berättade också att de njöt av alla fina bilder och att det finns många bra fotografier som inte kommer att nämnas. Däremot förmedlar de ett hedervärt omnämnande till samtliga fotografer som deltagit i tävlingen.

När det kom till prisutdelningen stod det snart klart att Sverige var den stora vinnaren med hela fyra vinster på fem prisplatser. Tre av dessa stod den fotograferande kocken Jörgen Språng för, vilket förstås är en otrolig bedrift! Det är kanske på sin plats att nämna att samtliga bilder var helt avidentifierade vid visningen för juryn.

Tekniske chefen Mikael Söderholm har tidigare prisats i den svenska deltävlingen, men slog på ”full ahead” och tog hem det nordiska andrapriset. Staffan Ahlstrand, från isbrytaren Atle fick också fina vitsord för den grafiska bilden ”Åmning” och tilldelades ett hedersomnämnande.

Den svenska tävlingen 

Den 26 januari avgjordes den svenska deltävlingen, av Nordiska fototävlingen för sjöfolk 2020, på Sjöfartsverkets kontor i Norrköping. Juryn för året bestod av Niclas Fasth, frilansfotograf i Norrköping och Sjöfartsverkets Emma Brask, som bland annat är redaktör Sjörapporten. Antalet inskickade bilder som uppfyllde tävlingskraven, var 45 stycken – ungefär hälften mot ett normalår. Ändå tog det juryn ungefär samma tid som vanligt att gå igenom alla bilder och utföra sitt uppdrag.

–Ja, det var svårare än vi förväntat oss att gallra ur de 15 bilderna som ska till nordisk final, för nivån överlag är väldigt hög, sade Emma Brask medan Niclas Fasth nickade instämmande.

Fotografen Niclas Fasth och Sjöfartsverkets Emma Brask står vid en  TV som visar vinnarbilderna.
Niclas Fasth och Emma Brask presenterar vinnarbilderna i den svenska deltävlingen.

Efter två visningar av alla bidrag kunde gallringsarbetet börja. Det tog sin tid och krävde ytterligare ett antal visningar och jämförelser bilderna emellan. När det endast fanns fem bilder kvar på skärmen ansåg juryn att de inte ville sålla bort fler. Då handlade det istället om att rangordna bilderna. Efter att ha diskuterat fram och tillbaka kunde de enas om vilka bilder som skulle premieras och vilka som skulle få hedersomnämnande.

–Mot slutet hade vi lärt känna bilderna så då blev det enklare. Ska vi säga något om helheten så är det bra spridning på motiv, stilistiska grepp och berättande, sade Niclas Fasth.

–Många bilder visar människor, men det är bara några få där vi får ögonkontakt med motivet. Det saknar vi, fyllde Emma Brask i.

Stort grattis till er alla och välkomna att delta igen!

Text: Jimmy Eriksson

Vinnande och premierade bilder

"Resting" av Jörgen Språng. En sjöman sitter på däck och tittar ner på sina arbetsskor.
Nordic 1st place - ”Resting” - Jörgen Språng, SE
"Hanging out on deck" av Mikael Söderholm. En sjöman ligger i en hängmatta på däck.
Nordic 2nd place - "Hanging out on deck” - Mikael Söderholm, SE
"Cramped" av Jörgen Språng En sjöman utför arbete i trång miljö. Får en hjälpande hand av kollega
Nordic 3rd place - ”Cramped” - Jörgen Språng, SE
"Spacious" av Jörgen Språng. En sjöman är på väg upp för trapporna i en tanker.
Nordic 4th place + Swedish H.M - ”Spacious” - Jörgen Språng, SE
Anchor Chain av Harri Manninen. En rostig kätting syns i undervattensmiljö.
Nordic 5th place - ”Anchor Chain” - Harri Manninen, FI
"Morning routine” av  Laura Pytytövaara En grupp sjömän står i kö för att testas för Covid-19.
Nordic H.M - "Morning routine” - Laura Pytytövaara, FI
Fotot "Farligt arbeid”  av Kristján Birgisson. Tre sjömän utför arbete i hård regnig miljö. På sig har de säkerhetslinor och hjälmar.
Nordic H.M - "Farligt arbeid” - Kristján Birgisson, IS
”Rett diagonalt” av  Guðmundur St Valdimarsson. Bild från bryggan i hård väderlek.
Nordic H.M - ”Rett diagonalt” - Guðmundur St Valdimarsson, IS
”Åmning” - Staffan Ahlstrand.  En sjöman målar undersidan av en båt.
Nordic H.M - ”Åmning” - Staffan Ahlstrand, SE
”Signing off year” 2020 av Jörgen Språng. Tre sjömän med munskydd sitter i en mindre båt på väg ifrån ett större fartyg.
Swedish 1st place - ”Signing off year” 2020, Jörgen Språng, SE
”Grey wall” av Mikael Söderholm. Tre sjöman står i fören av fartyget och blickar ut mot hamnen.
Swedish 2nd place - ”Grey wall”, Mikael Söderholm, SE
”Ankare” av Staffan Ahlstrand. Två hamnarbetare hanterar ett ankare vid hamn.
Swedish 3rd place - ”Ankare”, Staffan Ahlstrand, SE
”Tankshower” av Jörgen Språng. En sjöman sköljer av insidan av båtens tank
Swedish H.M - ”Tankshower”, Jörgen Språng, SE

Senast uppdaterad 2023-09-28