Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Jörgen knep förstaplatsen i jubilerande tävling

När den nordiska fototävlingen för sjöfolk arrangerades, den 27 januari, var det för 35:e gången. 2022 års tävling samlade totalt in 860 bidrag från 142 fotografer.

fartyg i torrdocka. Propeller i centrum
Tävlingsbidraget ”Self portrait”, av Jörgen Språng vann inte bara den Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk. Bilden fick också förstapriset i den svenska deltävlingen.
Den norska juryn i fototävlingen för sjöfolk.
Juryn, bestående av Alfred Aase och Jan Kåre Ness, presenterar stolt vinnarbilderna i sjöfolkets stora fototävling. På bordet ligger de som fått hedersomnämnande.

Efter två års tävlingsfinal på distans var det fint att återigen kunna träffa de nordiska kollegerna fysiskt. Norge och Sjøfartsdirektoratet stod för värdskapet för mötet, som avhölls i Haugesund. Direktoratets Trine Tynes hade sett till att det fanns en lämplig lokal för bildbedömningen och en taggad jury på plats.

Den här gången var det fotograferna Alfred Aase och Jan Kåre Ness som utgjorde juryn. För Aase var det ett kärt återseende då han även var med för tio år sedan, när tävlingen sist hölls i Haugesund. Medan juryn arbetade fick vi arrangörer oss en guidning i staden.

När två timmar passerat var det dags för juryns att presentera resultatet för oss. 75 bilder hade nu sållats ned till fem vinnare och ett antal bidrag som fått juryns hedersomnämnande. En efter en, vändes först de bilder upp som fått hedersomnämnande och en motivering följde varje bild. När det var dags att avslöja pristagarna, steg spänningen ytterligare i rummet.

Då alla vinnare avslöjats stod det klart att det blivit en ovanligt jämn fördelning, nationsmässigt, av de premierade och hedersomnämnda bidragen. Norge var det land som hade flest bilder i urvalet – två pristagande bilder från Daniel Möllerström på tredje respektive fjärde plats, och två hedersomnämnanden. Finland och Island fanns också representerade i topp-5-listan och så också Sverige, som tack vare Jörgen Språngs fina och annorlunda självporträtt tog förstapriset. I sin motivering sa juryn följande:

"Som utgångspunkt kan vi säga att det är en något uppställd bild, men den innehåller enorm volym. Storlekarna kommer fram tack vare personen. Här finns så mycket innehåll och den blev utplockad som en tidig favorit. Det finns linjer som skapar symmetriska trianglar, och just trekanter gör ofta en bild fototekniskt spännande. Här finns också kontraster mellan skrovet och den upplysta propellern. Vi kan också se att propellern speglas i lite av rodret. Även om det känns som om personen är uppställd på sin plats, kan det likväl vara en kontrollant som inspekterar något. Men bilden vinner mycket på att visa den lilla personen i den stora miljön."

Winners Nordic Photo Contest for Seafarers

Nordic 1st place ”Self portrait”, Jörgen Språng, Cook, Bit Viking, Sweden
Nordic 2nd place ”Arbeider i all slags vaer”, Hlynur Ágústsson, Able seaman, Stern trawler Þórunn Sveinsdóttir, Iceland
Nordic 3rd place "Inspection of Anchors", Daniel Möllerström, Able seaman, Njord Viking, Norway
Nordic 4th place “Coffee break”, Daniel Möllerström, Able seaman, Njord Viking, Norway
Nordic 5th place ”Amsterdam Roads”, Jan Wikström, Master Odda Marie, Finland

Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk är ett samarrangemang mellan Sjöfartsverket, Sjøfartsdirektoratet, finska Sjömansservicebyrån, Sea Health & Welfare och Sjómannablaðið Víkingur.

Tävlingen för 2023 har redan startat och pågår hela året.

Svenska deltävlingen

Den svenska deltävlingen samlade under 2022 in 120 bilder från 22 fotografer. Deltagandet varierade från att enstaka personer skickade in 1 bild medan andra skickade in 15 bidrag, vilket också är maxantalet i tävlingen.

För att sålla ut de 15 bidrag som skulle ta sig vidare till den nordiska tävlingen, tog vi hjälp av en jury bestående av fotografen Niclas Fasth och Sjörapportens redaktör Sandra Fagerkrantz. Efter en visning av samtliga bilder var de redo att göra en första gallring, som resulterade i att ett 40-tal bilder återstod. Efter ytterligare ett par gallringsvändor fanns rätt antal bilder kvar och då återstod att kora pristagarna. Det gick ovanligt lätt den här gången, då duon redan hittat sina respektive favoriter och var lyhörda för varandras tyckande och tänkande.  När samtliga tre vinnarbilder och två hedersomnämnanden fått sina motiveringar, var uppdraget utfört.

– Fortsätt ta bilder! Det är väldigt roligt att få se så många olika typer av motiv, utbrast Sandra Fagerkrantz, som gjorde sin debut som jurymedlem i det här sammanhanget.

Niclas Fasth lämnade också några allmänna tips för att utveckla sitt fotograferande. Det handlar om att tänka på följande komponenter – komposition, ljus och närvaro. Han menar om att alla tre delar finns så blir det ofta bra. Det är också viktigt att veta vad man försöker berätta och förmedla med en bild.

– En solnedgång kan vara fin men behöver ofta något mer för att fånga betraktarens intresse. Ett bra sätt är att försöka få med människor. Men, vi är imponerade. Inte bara över bredden, utan även över kvaliteten i tävlingen, säger Niclas Fasth.

Juryn i svenska fototävlingen för sjöfolk.
Juryn bestod av av fotografen Niclas Fasth och Sjörapportens redaktör Sandra Fagerkrantz.

Honorable mentions

”Going home”, Leena Numminen, Waitress Silja Serenade, Finland
”Always a smile”, Jörgen Språng, Cook Bit Viking, SE
”Stretching mee legs”, Jmaurr Go, Jens Mærsk, Denmark
"Sea of Heaven", Reanmer Jean B. Baldoza, Star Lygra, Norway
"Daconnett øvelse", Fredrik Almenningen Rosså, Stril Mermaid, Norway

Swedish finalists

Nordic and Swedish 1st place ”Self portrait”, Jörgen Språng, Cook, Bit Viking, Sweden
Swedish 2nd place "Vattenkrig" - Rickard Enström, Pilot Sjöfartsverket and Master on Kinfish
Swedish 3rd place "Master painter" - Jörgen Språng, Cook, Bit Viking
Honorable mention "The Eye" - Staffan Ahlstrand, Chief Engineer, IB Atle
Honorable mention "Anchor up!" - Jörgen Språng, Cook, Bit Viking
”Ice walk” Adam Andersson, Able seaman, IB Atle
"Light in the dark" Adam Andersson, Able seaman, IB Atle
"Pipedream" Adam Andersson, Able seaman, IB Atle
”Saving Jörgen” Adam Andersson, Able seaman, IB Atle
“Langarkedja för soporna” Elias Nilsson, Master, Skärgårdstrafiken
”USS Kearsarge på Strömmen” Elias Nilsson, Master, Skärgårdstrafiken
”Always a smile” Jörgen Språng, Cook, Bit Viking
”Hull shower” Jörgen Språng, Cook, Bit Viking
“Kinfish Spegling” Rickard Enström, Pilot Sjöfartsverket and Master on Kinfish
”Nu jä….” Staffan Ahlstrand, Chief Engineer, IB Atle

Senast uppdaterad 2023-03-22