Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Här är fyrarna att besöka i sommar

Nyhet 2023-06-27
Bild på en fyr som ligger ute vid en udde

Nu är det hög tid att planera en härlig utflykt till skärgården och besöka en fyr. Fyrplatserna ligger ofta i natursköna lägen och ett besök i fyrtornet ger dessutom en fantastisk utsikt över havet.

Sjöfartsverket ansvarar för cirka 1100 fyrar runt om i Sverige, längs med kusterna och i de stora insjöarna. Varje sommar besöker drygt 50 000 semesterfirare någon av Sjöfartsverkets visningsfyrar. Sjöfartsverket har listat några av dem som öppna för allmänheten och väl värda ett besök i sommar.

Långe Jan – Ölands stolthet

Mest populär är fyren på Ölands södra udde, mest känd som Långe Jan, som årligen besöks av mellan 20 000 och 35 000 personer, är Sveriges högsta fyrtorn med sina 41,6 m och 197 trappsteg. Den är också tillsammans med Kullen i Skåne en av de två ljusstarkaste i Sverige. Fyren tändes 1785 och avbemannades 1980.

Bild på fyren långe jan med hus i förgrunden och en blå himmel
Bild på Örskär fyr med blå himmel

Örskär – den unika fyren utanför Roslagen

Örskärs fyrplats ligger på gränsen till Bottenhavet i havsbandet norr om Gräsö. I hundratals år har fartygstrafiken gått i skärgårdsleden förbi Öregrund och då passerat Örskär. Redan 1687 uppfördes den nuvarande fyren i sten med lanternin i trä. Fyren är 36,5 meter hög och ritades av den kände arkitekten Carl Hårleman. Fyren är unik eftersom den helt saknar trappor, man vandrar istället upp till lanterninen på en spiralgång. Fyren avbemannades 1997.

Sandhammaren – En pärla på Österlen

Här har många fartyg gått i kvav genom åren och redan tidigt 1830-tal fanns en enkel stenkolsfyr på platsen. Det var först 1862 när man löst problemet med att bygga riktigt tunga konstruktioner på sand som två stora 29 meter höga Heidenstamfyrar byggdes på platsen. År 1891 nedmonterades den ena fyren då tekniken gjort det möjligt med tillräckligt starkt ljus från bara en fyr. Fyren monterades upp på Pite Rönnskär år 1904-1905, och där står den kvar än idag. Många fartyg har genom åren varit tvungna att ta vägen runt Skånes sydosthörn. 

Bild på Sandhammarens fyr
Bild på fyren Morups Tånge med en blå himmel bakom

Morups tånge –  utstickare med svart bälte

En mil utanför Falkenberg på en utskjutande udde ligger fyren, ett 28 meter högt stentorn, som uppfördes 1842. 1843 tändes fyren första gången. Tornet är av sten, vitt med ett svart bälte. I Sverige har vi inte så många fyrar som utgör hållpunkter för var man befinner sig på en rak, mörk kuststräcka. Men Morups Tånge är en av få som har den funktionen.

Hoburg – Gotlands sydligaste fyr

Nästan längst söderut på Gotland står Hoburgs fyr. 1741 föreslog Carl von Linné efter en gotlandsresa att en fyr borde resas på platsen. Redan på 1820-talet fanns det färdiga ritningar men någon fyr byggdes inte här förrän det kom riktade statsanslag 1844. Fyrplatsen stakades ut 1400 meter från havet, uppe på berget Kleven. Där byggdes ett 21 meter högt cylinderformat torn av kalksten och fyren kunde tändas 1846. För sjöfarare har det alltid varit lite mäktigt att lämna fyrarna på Ölands södra del för att småningom se Hoburgs intensiva blixt lysa upp i natten.

Bild på Hoburg fyr samt ett hus som ligger bredvid fyren

Kullen – Sveriges Kap Horn

Kullen står strax utanför Helsingborg och kallas ibland för Sveriges Kap Horn. Orsaken är klipporna nedanför som är svåra att forcera bland smala men djupa raviner. Fyren är Skandinaviens högst belägna. Det magnifika berget där fyren står reser sig 70 meter över havet. År 1750 tändes den nybyggda fyren som bestod av ett rundbyggt stentorn med öppen stenkolseld.

Under åren har all tillgänglig fyrutrustning testats på Kullen. Linserna är optiska mästerverk och för den fyrintresserade är det en magnifik syn när de kastar sitt ljus över vattnet.

Här var Tycho Brahe fyransvarig en gång i tiden.

Bild på kullens fyr en fin sommardag med gräs och hus i förgrunden

Vinga – Sveriges mest kända fyr

Båken och fyren på ön Vinga väster om Göteborg är kanske Sveriges mest kända sjömärke. En klassisk fyrplats där skalden Evert Taube växte upp, här var hans pappa fyrmästare.

Under åren 1840-1841 anlades fyrplatsen och ett i gråsten cylinderformat torn uppfördes. Det var den första fyren på Vinga men också Sveriges första fyr med fyrlins. Men fyren lyste klent och man misstog den med andra fyrar vilket fick sjöfarare att begå ödesdigra misstag. För att råda bot på detta uppfördes 1856 en ny fyr, norr om den första. Men även dessa båda fyrar ansågs vara alltför svaga och 1890 byggdes det nuvarande 29 meter höga tornet. Fyren fick 50 gånger starkare ljus än de tidigare fyrarna.

Bild på Vinga fyr en fin sommardag