Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Resebrev från Odens forskningsexpedition

Nyhet 2023-05-31
Bild på oden som är ute på polarexpedition
Foto: Mattias Petersson

I skrivande stund ligger Oden mellan Svalbard och Grönland för att studera smältsäsongen under ledning av Polarforskningssekretariatet. Nu finns ett första resebrev från expeditionen.

Efter två års väntan är Oden ute på vetenskaplig expedition igen. Denna gång går turen mot Arktis där forskning kring smältsäsongens inledning står i fokus. Odens uppgift är att ta sig till den nordatlantiska delen av Norra ishavet där varmluftsflöden blir vanligare, kraftigare och mer långvariga.

Här byggs forskningsstationen ”Met-Alley” upp .
Här byggs forskningsstationen ”Met-Alley” upp. Foto: Mattias Petersson

Vanligtvis sker dessa expeditioner under juli till september då havsisen är enklast att ta sig igenom. I år valde forskningsexpeditionen ARTofMELT att bege sig redan i maj för att kunna se tidiga spår innan större delen av isen hade smält. Sedan använder sig forskarna av modelleringar som görs med hjälp av datorer där de kan förutspå hur smältningen sker. 

Läs mer hos Polarforskningssekretariatet

Vill du se var Oden befinner sig?

Närbild på oden och blå himmel bakom

Oden

Sedan 1989 har Oden varit ett tryggt fartyg – både för isbrytning och som forskningsplattform. Sjöfartsverket är stolt ägare och hon vital för att sjöfarten ska fungera året om.

Isbrytaren och forskningsfartyget Oden