Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Premierade bilder 2019

Norge och Sverige tog hela prisbordet i Nordiska Fototävlingen För Sjöfolk 2019

2020.02.07. Reykjavík Maritime Museum.
Utanför ven vinden och bara några kilometer bort skakade marken av vulkanisk aktivitet. Inne i Reykjaviks sjöfartsmuseum var det däremot lugnt, även om spänningen var påtaglig, när den Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk skulle avgöras för 32:a gången. Arrangemanget vandrar runt mellan de nordiska länderna och den här gången var det alltså Island som stod för värdskapet.

Till årets tävling hade totalt 133 sjöanställda skickat in 1116 bilder. Det är ganska exakt 300 fler bilder än förra året. Varje land hade med sig 15 bilder från de nationella deltävlingarna, vilket innebar att 75 bilder skulle ögnas genom och sållas av en oberoende jury. Dessutom skulle fem vinnare koras.

Juryn, som bestod av Kjartan "Golli" Thorbjörnsson, professionell fotograf och Arngrimur Blöndal, ordförande för fotoklubben Fokus, hade inga problem att enas och arbetade sig metodiskt ned till tio bilder. Efter lite över en timme meddelade de att de hade ett resultat att presentera. Arrangörerna välkomnades tillbaka in i rummet där tio bilder nu låg med bildsidan nedåt.

”Golli” förklarade att de valt att ge hedersomnämnande till fem bilder, som stack ut från mängden, men inte riktigt tog sig till vinnarplacering. Därpå vändes bilderna upp och visade ett norskt, ett danskt och tre isländska bidrag.

Spänningen steg ytterligare när det blev dags att avslöja vinnarna. Juryn vände upp en bild i taget och gav sin motivering. När alla pristagande bilder låg rättvända stod det klart att Norge tagit hem första- och tredjepriset, medan Sverige var tävlingens mesta vinnare, med hela tre prisplatser. Se vinnarbilderna nedan.

Fototävlingen har även detta år engagerat många sjöanställda och inspirerat dem till att dokumentera sin vardag ombord. Vi arrangörer är övertygade om att engagemanget bidrar till en mer meningsfull tillvaro och är glada att kunna visa de otroligt fina bilderna för omvärlden.

Den isländska juryn, Arngrimur Blöndal och Kjartan "Golli" Thorbjörnsson presenterar de fem vinnarbilderna i Nordiska Fototävlingen För Sjöfolk 2019.
Den isländska juryn, Arngrimur Blöndal och Kjartan "Golli" Thorbjörnsson presenterar de fem vinnarbilderna i Nordiska Fototävlingen För Sjöfolk 2019.

Den svenska tävlingen

Den 21 januari avhölls den svenska deltävlingen för Nordiska fototävlingen för Sjöfolk. Platsen var som vanligt på Sjöfartsverkets kontor i Norrköping. Den svenska tävlingsjuryn bestod i år av Sjörapportens redaktör Emma Brask och Fredrik Schlyter, fotograf i Norrköping.

Under 2019 skickade 16 fotograferande sjömän in totalt 90 bilder för tävlan. Dessvärre levde 22 av dessa inte upp till tävlingens krav och måste diskvalificeras, med anledning av att bildstorleken på samtliga dessa var mindre än 2 MB. Kvar att bedöma var således 68 bilder från 11 fotografer. 

Efter ca 1,5 timme började juryn känna att de hittat de 15 bilderna att skicka vidare till den nordiska finalen. Under sållningsarbetet hade de redan hittat sina favoriter och kunde ganska snabbt enas om att Jörgen Språngs bild ”Drydock” var tävlingens bästa bild. De visste förstås inte vem fotografen var förrän efteråt. Jörgen Språng, som är kockstuert på Bit Okland, vann också tredjepriset, med bilden ”Rednose”.

Den nationella tävlingens andraplats tog Dan Deshayes, 1:e fartygsingenjör på Ternholm, med sin bild ”Passing by”. Dan Deshayes debuterade i tävlingen 2018 och fick då också med ett bidrag till den nordiska finalen. Den här gången fick han pris i den svenska tävlingen, svenskt hedersomnämnande och nordiskt pris för bilden ”Slaget om gemen” och dessutom ytterligare två bilder bland de svenska finalisterna. Richard Jensen, styrman på National Geographic Explorer, fick också svenska juryns hedersomnämnande och ett nordiskt pris med bilden ”FP inspection”. Stort grattis till alla vinnare!

Staffan Ahlstrand, teknisk chef på isbrytaren Atle var den fotograf som fick med flest bilder till final i årets tävling – hela 5 bidrag av de 15. Teknisk chef är också Mikael Söderholm, på Atlantic Orchard, som fick med två av sina bilder till final. Även om de dessvärre inte prisades den här gången är det såklart ändå en bedrift värd att uppmärksamma. 

Text: Jimmy Eriksson

Vinnande och premierade bilder

Bild på isberg
Nordic 1st place - Andreas Wolden - "Isfjell utenfor Hopen"
Bild på torrdocka
Nordic 2nd place - Jörgen Språng - "Drydock"
Bild på fyr
Nordic 3rd place - Håvard Melvær - "Transition Piece i soldnedgang"
Bild på inspektion i ett fartyg
Nordic 4th place - Richard Jensen - "FP Inspection"
Bild på tre personer som spelar kort ombord
Nordic 5th place - Dan Deshayes - "Slaget om gemen"
"Sólberg"  av Aron Sveinbjörnsson. Fartyg sett rakt ovanifrån nattetid.
Nordic H.M. - "Sólberg" - Aron Sveinbjörnsson, IS
"Valhall oljefelt" - Berit Bye. Oljefat last på fartyg. Oljerigg i dimmig bakgrund.
Nordic H.M. - "Valhall oljefelt" - Berit Bye, NO
"I stormvejr" av  Guðmundur Guðmundsson. Rostigt fartyg seglar genom stora vågor.
Nordic H.M. + Icelandic 2nd place - "I stormvejr" - Guðmundur Guðmundsson, IS
“Nu er vi alle klar” av  Hlynur Ágústsson. Bild tagen från fartyg kvällstid. Nät i förgrund. Sjömän i bakgrund.
Nordic H.M. - “Nu er vi alle klar” - Hlynur Ágústsson, IS
"Iskaffe"  av Jan Richard. Bild tagen från bryggan. Kaffepress och kaffekopp i förgrunden. Båten i vinterklimat i bakgrunden.
Nordic H.M. + Danish 5th place - "Iskaffe" - Jan Richardt, DK
"Passing by" av Dan Deshayes,Man simmar med livboj. Bilden tagen genom ett tamåhål från ett fartyg.
Swedish 2nd place - "Passing by" - Dan Deshayes, SE
"Rednose"  av Jörgen Språng. En porträttbild på en sjöman i arbetskläder, hjälm och munskydd färjat rött efter målningsarbete.
Swedish 3rd place - "Rednose" - Jörgen Språng, SE

Senast uppdaterad 2023-09-28