Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Språng till topps

130 fotograferande sjömän skickade tillsammans in 819 bidrag till tävlingsarrangörerna under 2023. Det visar på ett stort engagemang och förhoppningsvis har arrangemanget bidragit till en mer meningsfull tillvaro ombord.

Svartvitt fotografi, där en person står i dimman och sprutar vatten på skrovet på ett fartyg i en torrdocka.
Med tävlingsbidraget ”100% humidity” lyckades Jörgen Språng vinna både den svenska deltävlingen och den Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk 2023.

75 bilder skulle bedömas och endast fem vinnare skulle utses när den Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk 2023 skulle avgöras, fredagen den 2 februari 2024. På museifartyget Isbrytaren Sankt Erik, utanför Vasamuseet i Stockholm, samlades arrangörerna och juryn, som i år bestod av Anneli Karlsson, fotograf på Sjöhistoriska museet och Mikael Dunker, kommunikatör på Vrak-museet.

Juryn berättade att de var väldigt ense från första början till dess att de pristagarna skulle väljas ut. De tittade först på samtliga bilder, var och en för sig, för att bilda sig en uppfattning. Sedan gick de tillsammans systematisk genom bild för bild och pratade om dem.

–Alla bilder har fått full attention, vilket vi tycker är respektfullt mot alla som lämnat in bidrag och kommit så här långt i tävlingen, sade Mikael Dunker.

Sedan vände de, i flera omgångar, bort de bilder som inte höll måttet i kvalitet, form och komposition. Då stod de kvar med 20 bilder. Från dessa korades de fem vinnarna och även fem hedersomnämnanden.

–Överlag var det väldigt fin kvalitet på bilderna och det var svårt men mycket roligt att göra urvalet. Tidigt i processen var det en bild som var en självklar vinnare för oss båda och vi tycker jättemycket om den, sade Mikael Dunker.

När juryn presenterat sitt urval stod det klart att plats fyra och fem gått till norrmännen Håkon Sunde respektive Rune Larsen och att en och samma fotograf tagit plats ett till tre – nämligen Jörgen Språng från Bitflower, som tidigare också tagit många priser i tävlingens historia. Än mer spektakulärt är det att samma bilder från samme Språng premierades av den svenska deltävlingens jury, som ju bestod av helt andra personer.

–Nämen oj! Är det sant? Otroligt! Vi pratade om att det skulle kunna bli så, men vi har ju ingen aning, sade juryn i mun på varandra.

TEXT: JIMMY ERIKSSON

Juryn i fototävlingen för sjöfolk presenterar vinnarbilderna.
Juryn, bestående av Anneli Karlsson och Mikael Dunker, presenterar stolt vinnarbilderna i sjöfolkets stora fototävling. Foto: Hilmar Snorrason

Winners Nordic Photo Contest for Seafarers

Nordic 1st place ”100% humidity”, Jörgen Språng, Cook,MT Bitflower, Sweden - Juryns motivering: Klassisk svartvit bild. Stillsam i stunden. Fantastisk komposition som inte lämnar någonting åt slumpen!
Nordic 2nd place ”Standby”, Jörgen Språng, Cook, MT Bitflower, Sweden - Juryns motivering: För känslan och närvaron som bilden förmedlar. Skärpan ligger rätt och som betraktare bjuds vi med i stunden.
Nordic 3rd place "Frame bearings", Jörgen Språng, Cook, MT Bitflower, Sweden - Juryns motivering: Mannens fokus i den ruffa, tuffa miljön drar blicken till sig. Kompositionen, skärpan och kontrasten är perfekt!
Nordic 4th place, Håkon Sunde, First mate, Normand Frontier, Norway - Juryns motivering: En bild som låter sig undersökas länge. Arbetarna utstrålar ett lugn men för betraktaren ser miljön farlig och dramatisk ut. Trots ett ”stökigt” motiv så sitter tekniken.
Nordic 5th place ”Tankskipet "Marie S" passerer vakre Torungen fyr utgående fra Arendal”, Rune Larsen, Pilot, Norway - Juryns motivering: Två bilder förenas i en självklar komposition, där struktur och natur möts i harmoni. Fin färgton!

Honorable mentions

”Kom her”, Hlynur Ágústsson, Able seaman, Þórunn Sveinsdóttir VE, Iceland - Juryns motivering: Här känner man en doft av fisken och handen med tatueringen är jättehäftig. Hade kanske vunnit lite mer på mer kontrast och mer arbete med skärpa och oskärpa. Den kan bli lite rörig.
”The Waiting Game”, Jmaurr Go, Electrician, Torm Singapore, Denmark - Juryns motivering: Vackra färger i fin composition, och vi undrar vad han gör – sitter han och funderar, kliar sig i skägget eller pratar i telefon med någon där hemma?
"Björn", Rasmus Kristenson, Mess man, MS Origo, Sweden - Juryns motivering: Vilket häftigt ögonblick! Blicken säger ”vem hälsar på i mitt territorium?”. Man blir bara glad när man ser den. Perfekt skärpa i denna fina ögonblicksbild som ändå lyckats fånga frosten i björnens ögonfransar.
"En grå morgen”, Ole Jørgen Nygård Pedersen, Chief mate, Frida Knutsen, Norway - Juryns motivering: Har en stämning som slår an en väldigt fin ton och ett budskap om en grön framtid, som man kanske inte ser direkt. Det kombinerat med en bra balans och komposition ger den ett hedersomnämnande.
”Skipet”, Davíð Már Sigurðsson, Able seaman, Drangey SK, Iceland - Juryns motivering: Hur är den tagen? Har man skickat upp en drönare med ett fish-eye-objektiv? Oavsett är det en väldigt häftig bild som kräver en del av betraktaren.

Nordiska Fototävlingen för Sjöfolk är ett samarrangemang mellan Sjöfartsverket, Sjøfartsdirektoratet, finska Sjömansservicebyrån, Sea Health & Welfare och Sjómannablaðið Víkingur.

Tävlingen för 2024 har redan startat och pågår hela året.

Juryn i svenska fototävlingen för sjöfolk framför en monitor med vinnarbidragen.
Den svenska deltävlingens jury utgjordes den här gången av fotografen Niclas Fasth och Sjörapportens redaktör Björn Alverfeldt.

Svenska deltävlingen

När den svenska deltävlingen skulle avgöras, den 17 januari, hade juryn i uppdrag att från 84 bidrag sålla ut 15, för vidare tävlan i den nordiska finalen, och dessutom att kora tre vinnarbilder. Juryn för året var den i sammanhanget rutinerade fotografen Niclas Fasth och Sjörapportens nya redaktör Björn Alverfeldt.

Efter en grundlig genomvisning av samtliga bilder kunde duon markera de bilder som de med säkerhet inte skulle rösta till final. Det svåraste arbetet var när det fanns runt 25 bilder kvar, och de skulle bli 15. Vilka bilder som skulle premieras var ganska självklart då de redan hittat sina gemensamma favoriter. De fotografier som diskuterats mest hamnade på ”topp-7”, vilket innebar att det förutom ett första- till tredjepris, också delades ut fyra hedersomnämningar. Juryns motiveringar finns att läsa intill respektive bidrag.

–Jag tycker det är kul att se att så många tar sig tiden att uppskatta de vackra miljöer man hamnar i – som vi som inte jobbar i sjöfarten aldrig får uppleva. Det finns många duktiga ögon därute. Det är också fint att se att fotograferna är duktiga på att stanna upp och se med nyfikenhet på allt det där man sysslar med varje dag. Det är inte lätt alla gånger att göra något intressant av det man själv tar för givet. Bidragen visar på en stor förmåga att uppfatta och tillvarata de spännande berättelser som gömmer sig precis överallt, säger Niclas Fasth.

Tack till alla deltagare och välkomna att skicka in bilder till årets tävling!

TEXT OCH FOTO: JIMMY ERIKSSON

Swedish finalists

Swedish 1st place "100% humidity" - Jörgen Språng, cook, MT Bitflower - Juryns motivering: Bra på alla vis – en stark komposition med ”noir-känsla” och ett tydligt verb som gör bilden spännande. Detaljerna får blicken att dröja kvar. Fungerar både i stort och litet format. Bilden var vår gemensamma favorit redan från början.
Swedish 2nd place ”Standby” - Jörgen Språng, cook, MT Bitflower - Juryns motivering: Fokus är på berättelsen och uttrycket hos personen och bilden har också en stark klassisk komposition, som lyfts av ansiktsuttrycket. Den undanlagda hjälmen, den tomma skeden och blänket i ögonen förmedlar längtan och saknad. Vi får kontakt trots att blicken är riktad bort från kameran.
Swedish 3rd place ”Kinfish” - Carl Hanson, motor man, R/V Kinfish - Juryns motivering: Bilden är enkel i grunden, men väldigt väl utförd, med en tydlig fokuspunkt och en stark bakgrund som ger kontext, trots att inget sker. Den balanserade isbiten i förgrunden gör bilden komplett.
Honorable mention ""Sailing the desert" - Johnny Forsman, 1st engineer, Bit Wave - Juryns motivering: Fin symmetri. Linjerna går genom hela bilden och skapar en känsla av fart även om vi inte har någon rörelseoskärpa. Blicken leds och man vill framåt i den. Fint också med färgerna – sanden, havet och det röda fartyget – som spelar bra ihop. Välavvägd helt enkelt.
Honorable mention "I can't find the bloody rope" - Jonatan Hedetoft, deck hand, Ostindiefararen Götheborg - Juryns motivering: Roliga kontrasterande element och spännande detaljer, med verktyg, karbinhake och skärp. Håret påminner väldigt mycket om repet. Att fotografen valt att jobba med vad som verkar vara analogt foto gör att det är svårt att tidsbestämma bilden bidrar till spänningen. Den berättar något, och vi blir nyfikna att kolla vidare på den.
Honorable mention "Frame bearings" - Jörgen Språng, cook, Bitflower - Juryns motivering: En bra spännande inramning och ansiktsuttrycket gör väldigt mycket för bilden. Vi ser att han anstränger sig och är koncentrerad i det han gör. Valet av vidvinkel bidrar till spänningen: vi förstår verkligen hur trångt det är. Även om intrycken är många så förstår ögat ändå var blicken ska hamna. En liten vinjettering av förgrunden hade eventuellt hjälpt oss styra blicken lite mer.
Honorable mention - "Björn" - Rasmus Kristenson, mess man, M/S Origo - Juryns motivering: Väldigt rolig bild som också kan vara klaustrofobisk. Det här mer än bara en bild på en isbjörn - att fotografen valt att ta med ventilens gångjärn gör att bilden blir mer aktiv än om den skulle ha varit mer inzoomad på björnen. De nyfikna ögonen spelar också en viktig roll.
"Krankörning" - Erik Selin, master, MS Virgo
”At quitting time” - Jörgen Språng, cook, MT Bitflower
"Ballroom" - Jörgen Språng, cook, MT Bitflower
"Björn på is" - Rasmus Kristenson, mess man, MS Origo
”Bloody film roll!” - Jonatan Hedetoft, deck hand, Ostindiefararen Götheborg
”Muhammad Carabal” - Jörgen Språng, cook, MT Bitflower
“Russian ice” - Jörgen Språng, cook, MT Bitflower
”Smile” - Jörgen Språng, cook, MT Bitflower

Senast uppdaterad 2024-02-06