Gå till meny Gå till innehåll Gå till kontakt
MSW Reportal

Säker båtsommar

Klicka på bilderna för att läsa artikeln.

ViVa – Sjöfartsverkets vind- och vattentjänst

ViVa ger dig tillgång till väder och vind i realtid från över 130 stationer runt om Sveriges kust. Mätstationerna ger information om vindstyrka, vindriktning, vattenström, vattentemperatur, sikt och vattennivå. Genom att använda ViVa-information kan alla som är på väg ut, eller redan befinner sig, till sjöss i förväg ta reda på hur förutsättningarna ser ut på olika platser längs en planerad rutt.

Bild med QR-kod och information om hur du larmar i 112-appen.

Tappat nåt?

På sjofartsverket.se har vi en förteckning över sjöfynd, alltså gods som  hittats i vattnet eller på stranden och anmälts till polisen via denna länk. 

Hur pålitligt är djupet?

Det finns brister och felkällor i sjökort. De farvatten som trafikeras av handelssjöfarten är i allmänhet sjömätta med moderna och säkra metoder, men det finns fortfarande områden där djupen inte blivit kontrollerade med moderna metoder.

Här kan du se kvaliteten på våra djupdata via denna länk!

Håll koll på ufsarna!

Ufs är en förkortning för Underättelser för sjöfarande. Det är Sjöfartsverkets officiella kanal för att förmedla rättelser i sjökort och båtsportkort. I ufs-databasen kan du bland annat söka information som berör ett visst sjökort. Här hittar du även de så kallade T–notiserna som ger information om tillfällig fara som kan påverka din navigering. Det kan röra sig om hamn- och farledsarbeten, ändringar av utmärkning, skjutvarningar och tillfälliga föreskrifter.

Här kan du även välja att prenumerera på ufs-notiser via denna länk!

Varningar via VHF

En navigationsvarning innehåller information av brådskande betydelse för sjöfarten. När fara uppstår sänds navigationsvarningar ut via VHF radio var sjätte timme.

Här hittar du samtliga navigationsvarningar gällande hamnområden, hamninlopp och inomskärs farvatten via denna länk!

Så kan du varna för faror och fel

När du upptäckt fel på farledsutmärkning, en fyr som inte lyser, drivande föremål eller annat som kan vara en fara för sjöfarten, rapportera det genast till oss.

Rapportera in om det är fel och brister i sjökort digitalt via denna länk!

Telefon: 0771-63 06 85

Rapportera fel eller brister i sjökort eller andra produkter

Telefon: 0771-63 06 05

Maila oss här: Sjöfartsverket

Senast uppdaterad 2024-05-08